Uzly a pomaranče, nový film pre mladých. Príbeh chlapca, ktorému zomrela mama a musí sa postarať o postihnutú sestru

SITA, 10. júna 2019 o 05:38

Nový film pre mladých Uzly a pomaranče ukazuje príbeh štrnásťročného Dareka, ktorý sa po smrti mamy stará o svoju mladšiu sestru s Downovým syndrómom a čelí nezodpovednosti svojho utrápeného otca. Film divákom priblíži svet dospievajúceho chlapca prežívajúceho celé spektrum silných emócií. V distribúcii bude od štvrtka 13. júna.

Do kín prichádza nový film pre mladých.

Foto: Uzly a pomaranče

Česko-slovensko-nemecká snímka, ktorú režíroval český režisér Ivan Pokorný, je adaptáciou rovnomenného románu českej autorky Ivy Procházkovej, ktorá svoj text sama prepísala do podoby filmového scenára. Darek čelí zúfalstvu z rodinnej situácie a zažíva silný pocit nepochopenia a bezmocnosti z krutosti páchanej na ľuďoch i na koňoch, o ktoré sa stará spolu so sestrou, otcom a rodinným priateľom.

Jeho výrazne sa prejavujúce emócie pritom zjemňuje prvá krehká láska k Nemke Hanne, ktorú mladík len nesmelo skúma a objavuje. „Myslím si, že dobré filmy pre mladých musia mať nejakú výpovednú hodnotu a pánboh zaplať za to, keď sa film podarí urobiť pútavo - tak, že z toho nevyčnieva edukatívnosť. Ja by som chcel, aby mladí tento film vnímali tak, že v sebe má predovšetkým nejaký pozitívny náboj. Obdobie puberty býva plné veľkých bolestí a veľkých emócií, tí ľudia sú zo seba nešťastní a učia sa nanovo rozumieť svetu, majú konflikty s rodičmi a všetko si vykladajú ľútostivo. A ak by im tento film ukázal, že všetko možno preklenúť s určitým nadhľadom a eleganciou a že to všetko nakoniec dobre dopadne, tak máme vlastne vyhraté,“ poznamenal režisér.

V hlavných úlohách sa v snímke predstavili český herec Tomáš Dalecký a mladá nemecká herečka Emilie Neumeister. „Kto bude hrať hlavnú úlohu, som sa rozhodoval asi rok. Bol som bezradný, pretože som si povedal, že si zoženiem herca vo veku odpovedajúcom tej postave. To bola trochu neľahká úloha, pretože dnes už chce hrať asi každý, no asi po roku sme našli Tomáša Daleckého, ktorý je podľa môjho názoru veľmi talentovaný,“ vyznal sa Pokorný. Mladý herec je za príležitosť debutovať vo filme veľmi vďačný. Ako tvrdí, rozšírilo mu to obzory. „Bola to moja úplne prvá filmová skúsenosť a som za ňu rád, takisto som sa vďaka nej mohol viac zoznámiť s koňmi, to bola naozaj radosť a prekonal som aj strach z výšok,“ vymenoval s úsmevom Dalecký.

Českú republiku v obsadení filmu zastúpili aj herci Stanislav Majer a Leoš Noha a speváčka Ewa Farna. Zo slovenských hercov sa vo filme objavili Eva Sakálová a Ľuboš Kostelný. Eva Sakálová sa objavila len v malej, no zato dôležitej úlohe. Stvárnila totiž Darekovu mamu, ktorá predčasne odišla na druhý svet pre leukémiu, avšak hlavnému hrdinovi sa počas celého filmu priebežne zjavovala v spomienkach.

„Pre mňa to bolo celé úplne krásne, veľmi som sa z tohto nakrúcania tešila. Bola to taká oslava, tí ľudia, tie lúky, tie kone... Ja milujem chodiť do prírody, takže to bol jeden z takých mojich splnených snov, že som mohla byť v prírode a pracovať tam. A bola to ešte aj práca, ktorá ma bavila. Človek, keď natáča film, tak sa akoby hrá, aj keď musíte tie repliky viackrát zopakovať a slnko na vás pečie, ale to sú také drobnosti. Ide hlavne o to, že vytvárame nejakú ilúziu, nejaký príbeh, ktorý možno niekoho druhého poteší a pohladí ho na srdiečku. Takže pre mňa to bola taká oslava. A navyše, všetci, ktorí sa na tom filme podieľali, tvorili na pľaci takú príjemnú atmosféru. Bolo nám veselo, komunikovali sme medzi sebou s rešpektom... Myslím, že to všetci brali ako také príjemné natáčanie,“ podotkla Sakálová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >