Týždeň pokusov v Bratislave. Žiaci druhého stupňa sa môžu zapojiť do Letnej školy mladých vedcov SAV

SITA, gb, 24. mája 2022 o 04:15

Záujemcovia sa môžu prihlásiť cez webovú stránku občianskeho združenia All4Science do 16. júla. K svojej prihláške musia doplniť stručný popis projektu, na ktorom by chceli v Slovenskej akadémii vied pracovať.

Slovenská akadémia vied.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa môžu opäť zapojiť do Letnej školy mladých vedcov, ktorá sa koná od 18. do 22. júla. Hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková doplnila, že Letná škola mladých vedcov, popularizačný projekt vedcov zo SAV združených v platforme All4Science, je určená pre deti vo veku od 10 do 15 rokov, ktoré si počas prázdnin chcú zábavnou formou prehĺbiť poznatky a nadobudnúť praktické zručnosti z oblasti chémie, fyziky, informatiky, programovania či biológie. Do letnej školy sa môžu prihlásiť talentovaní mladí vedátori z celého Slovenska, keďže pre mimobratislavských účastníkov akadémia zabezpečí ubytovanie.

Z prihlásených záujemcov vyberú zástupcovia Slovenskej akadémie vied 30 žiakov, ktorí si v júli budú môcť vyskúšať prácu v skutočnom vedeckom laboratóriu. Účastníci budú rozdelení do malých skupín podľa svojich preferencií. Žiaci budú môcť na svojich projektoch pracovať pod vedením vedcov z Ústavu informatiky SAV, Fyzikálneho ústavu SAV, Ústavu anorganickej chémie SAV, Ústavu polymérov SAV, Ústavu molekulárnej biológie SAV, Ústavu zoológie SAV, Ústavu pre výskum srdca CEM SAV, Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie CEM, SAV, Ústavu experimentálnej endokrinológie BMC SAV či Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

„Nepôjde teda o klasický letný tábor, v ktorom sa deti hrajú či športujú. V Letnej škole mladých vedcov sa realizujú experimenty, overujú hypotézy a rozširujú vedomosti. Súčasťou Letnej školy mladých vedcov budú aj profesionálni animátori z platformy George Science,“ ozrejmila Gáliková.

Predseda SAV Pavol Šajgalík zhodnotil, že z pohľadu SAV je Letná škola mladých vedcov nesmierne dôležitá aktivita, pretože vzťah k vede vzniká práve v detskom veku: „My sa preto musíme sústrediť už na deti na základných školách, pretože práve ony sú vo veku, keď sa v nich formuje vzťah k prírodným a technickým vedám, matematike či fyzike, ktoré časť spoločnosti považuje za zložité a ťažké vedy,“ uviedol s tým, že pokiaľ sa im podarí žiakov zaujať, budú mať „celkom slušnú zásobáreň študentov do budúcnosti“.

Prihlášku možno podať na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >