Tipy na valentínske darčeky pre veľkých aj malých

Gabriela Bachárová, 14. februára 2023 o 03:55

Nad Valentínom síce veľa ľudí ohŕňa nosom ako nad komerčným a do nášho prostredia nezapadajúcim sviatkom, ak však dostanú od najbližšieho človeka milú pozornosť, určite sa nenahnevajú. Čo svojim veľkým či malým láskam venovať, aby ste im dali dostatočne najavo, že vám na nich záleží? Na vymyslenie a zaobstaranie vhodného darčeka máte ešte posledných pár chvíľ, tu sú naše tipy. A dočítate sa aj čo to z histórie tohto zaujímavého sviatku.

Poteší aj malý darček.

Foto: shutterstock

Sviatok svätého Valentína, počas ktorého sa obdarúvajú milenci či skrátka ľudia, ktorí sa majú radi, nemá celkom dobrú povesť. Podobne ako Halloween sa považuje za cudzí, importovaný sviatok, ktorého cieľom je len zarobiť a prevetrať peňaženky zamilovaných. Avšak korene oboch sviatkov sú európske, nie americké a siahajú hlboko do minulosti. Halloween až k starým Keltom a svätý Valentín do starovekého Ríma.

Svätý Valentín bol rímsky kňaz, misionár a biskup, ktorý pôsobil v starovekom Ríme v treťom storočí a mal zomrieť mučeníckou smrťou. Jeho sviatok sa 14. februára slávil dokonca už v staroveku, neskôr mu cirkev prisudzovala rôzne dni. Až v roku 1969 sa zhodla na pôvodnom dátume, ktorý si pripomíname dodnes.

O svätom Valentínovi kolujú rôzne legendy. Podľa jednej z nich pomohol svojimi vrúcnymi modlitbami vyliečiť syna významného rétora. Kňaza však kvôli tomu obvinili z nekalostí, uvrhli do väznice a sťali. Iná povesť vraví, že dcére sudcu mal z väzenia modlitbami vrátiť zrak. Sudca vďaka tomu uveril v kresťanského boha. Správy o uzdravení slepej vyvolali nadšenie, avšak pohanov zachvátil hnev, vyvliekli Valentína z väzenia a sťali ho mečom.

Podľa inej legendy Valentín oddával mladé páry aj napriek zákazu, ktorý sa týkal istých skupín obyvateľstva, najmä vojakov. Tí sa mali sústreďovať na boj a vojenskú povinnosť a nerozptyľovať sa životom v manželstve.

Sviatok zamilovaných sa v starovekom Ríme slávil i tak, že v jeho predvečer vkladali mladíci do takzvanej urny lásky lístočky s menami dievčat a ktorú si vylosovali, tá sa mala na jeden rok stať ich milou. Ak v skúške uspela, vzťah mohol pokračovať aj naďalej.

V priebehu času sa zvyky spojené so sviatkom menili, napríklad v Anglicku sa v 19. storočí po rozšírení poštových služieb stalo veľmi populárnym posielanie zamilovaných valentínskych prianí. Práve tam možno vystopovať korene zvyku, ktorý pretrval až do dnešných čias.

Milujem ťa!

No a čím svojmu milovanému či milovanej pripomenúť, že je pre vás všetkým? Ku klasickým darčekom, ktorými sa nedá nič pokaziť, patria rôzne valentínske pozdravy - či už kupované, alebo doma vyrobené, a zamilované sladkosti v podobe bonboniéry či čokolády ideálne v tvare srdiečka. Obľúbené sú aj drobné darčeky ako napríklad rúž na pery, pančuchy, ponožky, knihy citátov... Kto sa cíti na viac, venuje parfum, kozmetiku či šperky.

Žartovnejšie a odvážnejšie naladení venujú svojej drahej polovičke tematickú spodnú bielizeň či dokonca erotické hračky. Obligátne sú aj kvety, slávnostná domáca večera či pozvanie do reštaurácie na romantický večer pri sviečkach.

Medzi menej tradičné darčeky patrí venovanie masáže, prípadne romantického víkendového pobytu. Ak šetríte, rovnako dobrú službu vám urobí aj naplánovanie jednodňového výletu, na ktorom sa váš partner nebude musieť o nič starať a len si užije program, ktorý ste mu starostlivo a s láskou vymysleli.

Čo servírovať na slávnostný stôl?

Stará múdrosť vraví, že láska prechádza žalúdkom. Valentín je ten pravý deň, kedy sa o tom presvedčiť. Aké jedlá sú vhodné na oslávenie lásky? Najmä tie s nádychom či dokonca prevahou červenej farby. Paradajková polievka, rizoto s červenou repou, domáce ravioly z červenej repy, cestoviny s chilli papričkou, toasty v tvare srdiečka s paradajkami, palacinky s malinovým či jahodovým džemom, lievance s ovocným prelivom (využite napríklad mrazené lesné ovocie) či jahodový mliečny koktail. Možností na výber je neúrekom.

Nezabúdajte ani na deti
Hoci sa na svätého Valentína zvyknú obdarúvať zväčša len dospelí, malému darčeku sa určite potešia i deti. Svojím potomkom či vnukom môžete kúpiť malú hračku (plyšiak pre malých, tajný zošit pre väčších...) a celkom určite im urobí radosť obľúbené jedlo. Favoritom číslo jedna v mnohých domácnostiach budú určite palacinky, lievance, vafle, hranolky, zemiaková kaša s rezňom, skrátka kto má čo rád.

Servírovanie slávnostného jedla či dezertu by mala dotvárať aj vhodná atmosféra, teda pekne prestretý stôl a prípadne aj výzdoba, ktorú si môžete urobiť spolu. Vystrihnúť, vymaľovať a zavesiť srdiečka z papiera zvládnu aj tí, ktorí nie sú manuálne veľmi zruční. Tak nech sa vám sviatok svätého Valentína vydarí












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa