TIP NA AKCIU S DEŤMI: Radvanský jarmok predstaví veľkým aj malým návštevníkom tradíciu hrebenárstva

SITA, 6. septembra 2022 o 14:35

Tradičný Radvanský jarmok v meste pod Urpínom sa bude niesť v duchu hrebenárstva, pričom celkovo bude návratom k tradíciám a remeselnej zručnosti. Domácim a návštevníkom mesta prinesie od 8. do 11. septembra umenie tradičného remesla, pestrý kultúrny program a obľúbené zábavné atrakcie či jarmočné špeciality. Stánky s výrobkami pribudnú i v Lazovnej ulici.

Banská Bystrica privíta jarmok.

Foto: Eva Štenclová, Pravda

„Som rád, že po covidovej prestávke pred dvoma rokmi a čiastočne obmedzenom minulom ročníku sa Radvanský jarmok vracia späť do ulíc Banskej Bystrice. Teší ma, že súčasťou tradičného podujatia budú aj zruční remeselníci. Ich umenie budú môcť obyvatelia a návštevníci mesta obdivovať na Námestí SNP, pri Barbakáne, Starej tržnici, ďalej na Dolnej či Lazovnej ulici,“ povedal primátor Ján Nosko.

Radvanský jarmok je zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Svoje zručnosti predstaví návštevníkom takmer 250 remeselníkov nielen zo Slovenska, ale i zo srbskej Vojvodiny, Maďarska, Česka a Poľska. Motívom tohtoročného jarmoku bude hrebenárstvo, ktorého hlavným centrom bola v minulosti Radvaň.

„Hrebenárske remeslo, ktoré sa zachovalo do dnešných dní, predvedie majster Ľudovít Cehelský. Návštevníkom porozpráva aj o výrobe hrebeňov z rohoviny. Téma hrebenárstva ožije i vo foyeri radnice, kde bude sprístupnená výstava vzácnych artefaktov zo zbierok Stredoslovenského múzea. Záujemcom sprostredkuje život a prácu remeselníkov, ktorých výrobky nemohli v minulosti chýbať na chýrnom Radvanskom jarmoku,“ poznamenala Lýdia Baranová z oddelenia kultúry mestského úradu.

Folklórne vystúpenia, koncerty a otvárací ceremoniál budú sústredené na pódiu na Námestí SNP, na ktorom v piatok, 9. septembra vystúpi Peter Nagy so skupinou Indigo. Folklórny tanec a spev z okolia Banskej Bystrice, programy pre deti, tvorivé dielne, stredoveký tábor, lukostrelecký turnaj aj šermiarske súboje si návštevníci budú môcť vychutnať v priestoroch pri Barbakáne. Zaujímavý program si počas jarmoku pripravilo aj Stredoslovenské osvetové stredisko, Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Banská Bystrica, prevádzky v Lazovnej ulici a nebude chýbať ani výstava zvierat, ktorú organizuje Slovenský zväz drobnochovateľov Slovenska.

Tradícia Radvanského jarmoku siaha do 17. storočia. Veľký význam však nadobudol najmä v 19. storočí, keď mali osobitné miesto modrotlačiari, súkenníci, čižmári, klobučníci, hrebenári, krpčiari, výrobcovia produktov z medu, dreva, slamy či prútia. Jarmok preplával storočiami a v tomto roku sa uskutoční jeho 364. ročník.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >