Thurzov dom v Banskej Bystrici predstavuje ľudové výrobky vytvorené deťmi

TASR, 19. februára 2020 o 03:10

Tradičné ľudové remeslá prostredníctvom kreatívnych výrobkov detí a mládeže z celého Slovenska predstaví vo štvrtok 20. februára výstava v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici pod názvom V krajine remesiel. Výstava potrvá do 19. apríla.

Na výstave deti prezentujú svoje ľudové výrobky.

Foto: TASR

„Tradičné ľudové remeslá majú nezastupiteľné miesto aj medzi tými najmenšími. Dôkazom toho je už 7. ročník súťaže V krajine remesiel, ktorú od roku 2006 organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Jej cieľom je vzbudiť záujem detí a mládeže o tradičné ľudové remeslá, posilniť ich vedomie kultúrnej identity, ale tiež podporiť ich manuálnu zručnosť a výtvarnú kreativitu. Úspechy súťaže každoročne potvrdzujú jej význam a každý ďalší ročník prináša nové, nápadité, remeselne zvládnuté diela," priblížila manažérka SSM Martina Saktorová.

V tomto roku sa žiaci mohli zapojiť do viacerých tém rozdelených podľa materiálových skupín - Zakliate v dreve, Nite nebláznite, Noty pre drôty, Na sklo maľované, Pletky s pletivami a Veci, čo nevedia všetci.

„Hmatateľná schopnosť tvoriť je úžasná vlastnosť. Kreatívni ľudia v ÚĽUV-e, pedagógovia v školách a deti vytvorili a prezentujú v priestoroch nášho múzea svoje spoločné dielo. Tradičné ľudové remeslá boli bežnou súčasťou každodenného života a malí remeselní majstri nás presviedčajú, že nepatria len do minulosti," konštatovala kurátorka výstavy Vladimíra Luptáková.

„Teší ma, že v mene kolektívu pracovníkov múzea a kolegov z ÚĽUV-u, s ktorými radi spolupracujeme, môžem všetkých priaznivcov histórie a tradícií pozvať do vynovených výstavných priestorov Thurzovho domu," dodal riaditeľ SSM Marcel Pecník. Verí, že výstava sa bude návštevníkom páčiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >