Tehotenské chute, prečo vznikajú? Je choré, ak má žena chuť na hlinu či psie granuly?

Patricia Poprocká, 13. mája 2024 o 06:50

Celé tehotenstvo som sa nemohla na jogurty a paradajky ani pozrieť, už pri myšlienke na ne ma napínalo. Dovtedy patrili k mojim obľúbeným jedlám. Naopak, priam ako z učebnice, nevedela som sa dojesť kyslej kapusty a uhoriek. A hoci som si nevedela predstaviť, že sa to ešte niekedy zmení, po narodení dcéry sa mi skutočne chute vrátli do normálu, spomína Alica.

Netradičné chute sú v tehotenstve normálne. Dokonca i na nenormálne veci.

Foto: shutterstock

Tehotenské chute nie sú výmyslom, mnohé ženy, ktoré čakajú dieťa, skutočne chcú jesť potraviny, o ktoré by inokedy ani nezavadili a naopak, mnohé obľúbené jedlá im zrazu nechutia. Niektoré podľa zmeny chutí dokonca spoznali, že čakajú bábätko. Podobne je to aj s vôňami, z niektorých je ženám priam "na odpadnutie", iné im neprekážajú, ale v zásade je čuch v tehotenstve citlivejší. Prečo to tak je?

Za zmenou chutí a vnemov stoja hormonálne zmeny, ale nielen. "Okrem hormónov to môže spôsobovať aj zmena mikrobiálneho osídlenia ústnej dutiny a nosa," vysvetľuje pôrodník a prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v nemocnici Bratislava-Ružinov profesor Jozef Záhumenský.

Ako ďalej vysvetľuje vo svojej knihe Pôrodníctvo pre každého, je dokonca normálne, ak aj niektoré pre ľudí nejedlé vecizačnú vyvolávať u tehotných žien chute. "Môžu to byť úplne nejedlé látky ako hlina, omietka alebo krajčírske mydlo," konštatuje s tým, že to vôbec nemusí súvisieť s nedostatkom živín alebo vitamínov. V knihe spomína dokonca prípad budúcej mamičky, ktorá mala veľké nutkanie ochutnať psie granuly. Čo na to uznávaný pôrodník? "Nazdávam sa, že aj keby ste neodolali a granuly ochutnali, nič vážne vám nehrozí, haf."


ANKETA:

Mali ste netradičné tehotenské chute?

55,6%



33,3%



0,0%



11,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >