Taliani darujú rodinám s tromi deťmi pôdu. Zlepšíme tak mizernú pôrodnosť, veria

ČTK, gb, 2. novembra 2018 o 13:06

Talianska vláda chce v budúcich rokoch darovať poľnohospodársku pôdu rodinám, do ktorých sa narodí tretie dieťa. Týmto neobvyklým krokom plánuje podporiť pôrodnosť, ktorá je v krajine veľmi malá. Len 1,35 detí na ženu, čo je najmenej v Európe.

Prijali by ste talianske riešenie problémov s nízkym počtom novonarodených detí?

Foto: Shutterstock.com

Netradičný nápad už taliansky vládny kabinet zakomponoval do návrhu rozpočtu na budúci rok. Nárok na poľnohospodársku pôdu po dobu dvadsiatich rokov budú mať podľa navrhovaného opatrenia rodiny, ktoré sa v rokoch 2019 až 2021 rozšíria o tretieho potomka. Musí pritom ísť o manželské páry žijúce v Taliansku prinajmenšom desať rokov.

„Vie sa, že v Taliansku sa rodí málo detí a tento trend je treba zvrátiť,“ povedal taliansky minister poľnohospodárstva Gian Marco Centinaio z politickej strany Liga.

Taliansko má 60-miliónov obyvateľov a najnižšiu pôrodnosť v Európe. V krajine sa minulý rok podľa štatistického úradu Istat narodilo 464-tisíc detí, čo bolo o 9-tisíc menej ako predchádzajúci rok. Témy sa chytila Liga, ktorá sľubila, že oživí ekonomiku, aby mali ľudia väčšiu chuť priviesť na svet deti.

Najmenej detí v prepočte na jednu ženu sa okrem Talianska rodí aj v Španielsku, kde sú čísla takmer rovnaké. V čele pôrodnosti je Francúzsko s 1,92 dieťaťom na ženu. Priemer Európskej únie je 1,6 dieťaťa, na Slovensku je to 1,48.





ANKETA:

Čo si myslíte o tomto nápade?

20,0%



66,7%



13,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >