Snažím sa, aby moje deti nemali pocit, že mi musia klamať, vraví atlétka a trénerka Lucia Klocová

Patricia Poprocká, 13. marca 2024 o 06:57

„Slušnosť je u nás na prvom mieste. Slovami ako ďakujem, prosím, prepáč sa nešterí.“ Niekdajšia bežkyňa na 800 a 1500 metrov, dnes trénerka Lucia Hrivnák Klocová v ankete ahojmama.sk Sedem otázok slávnym vysvetľuje aj to, ako šport podľa nej vplýva na formovanie osobnosti. Má dve deti, Adamka (11) a Timeu (6).

Lucia Hrivnák Klocová sa s deťmi veľa a rada rozpráva.

Foto: Archív L. Hrivnák Klocovej

Aký ste rodič?
Považujem sa za oheň a vodu zároveň. Ako profesionálna športovkyňa som sa naučila veľa vecí, ktoré by som sa inde ako pri športe nenaučila. To teraz zúročujem a snažím sa deťom dať rovnaký základ. Do ničoho ich nenútim, len prirodzenou cestou sa ich snažím nasmerovať a rozhodnutia nechávam na nich. Veľa sa s nimi rozprávam, vysvetľujeme si veci, situácie a podobne. Komunikácia s deťmi je pre mňa všetkým a snažím sa byť aj najlepšou kamarátkou aj rodičom zároveň (úsmev).

Podľa koho/čoho ste vybrali deťom meno?
S manželom sme sa mali 8-10 mien a zhodli sme sa, že to má byť meno, ktoré nemáme vo svojom okolí. Ku každému menu si totiž hneď niekoho vybavíte (úsmev). Takto vylučovacou metódou sme prišli k menu Adam – a manžel mal vybraté. Mne prekážal dátum menín na Vianoce, ale nič lepšie som v rukáve nemala (úsmev), takže bol Adamko. Pri druhom sme sa zhodli, že konečné slovo budem mať ja, no taktika bola rovnaká a bola Timejka (úsmev).

Kvôli čomu ste svojmu dieťaťu povedali „prepáč“?
Fúúúú, tak to bolo veľakrát... Naposledy asi keď som zabudla kúpiť zubnú pastu (úsmev). Snažím sa byť svojim deťom rovnocenná, samozrejme, pravidlá to mať musí a slušnosť je na prvom mieste. No slovami ako ĎAKUJEM, PREPÁČ, PARDÓN, PROSÍM a podobne sa u nás nešetrí...

Ktorú z vašich vlastností vidíte vo svojich deťoch?
U Adamka empatickosť, je to taký anjelik. A vie veľmi dobre odhadnúť situáciu a správne sa zachovať. U Timejky rozhodne tvrdohlavosť a bojovnosť, až do poslednej kvapky krvi (úsmev).

Vaša najobľúbenejšia spoločná činnosť?
Len tak sedieť pri káve a čaji, maškrtiť niečo sladké (úsmev), túliť sa k sebe a rozprávať sa, aký bol deň.

V čom sú vaše deti lepšie ako vy?
To ukáže čas... Keďže sú ešte malí, nedokážem to posúdiť... Nie sme dokonalí, a až čas ukáže, čo bude ďalej.

Čím vás dokážu deti najviac vytočiť?
Klamstvom. Preto sa snažím byť rovnocenným partnerom svojim deťom (kamarátkou), aby nemali pocit, že mi musia klamať, zatajovať nejaké veci a podobne... Preto aj tá komunikácia o všeličom a vysvetľovanie si...

Lucia Klocová

Atletilke sa venovala viac ako 22 rokov na profesionálnej úrovni. Bola na štyroch olympijských hrách a na šport nezanevrela ani po kariére. Je trénerkou v atletickom klube AK ZŤS Martin. Svoje skúsenosti odovzdáva deťom vo veku od 7 do 11 rokov, kedy si najviac budujú svoj vzťah k športu a návyky potrebné na celý život. „Táto práca ma napĺňa najviac, najmä keď vidím aj u vlastných detí, že ich šport baví, a to akýkoľvek, nielen atletika. To si myslím, že je najlepší predpoklad a základ niečo dosiahnuť a vyformovať svoje „JA“ tým správnym smerom,” hovorí. Okrem toho pracuje vo firme, ktorá sa zaoberá športom – od oblečenia až po treningové pomôcky pre rôzne druhy športov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >