Sedemčlennú rodinu z Rožňavy delí od vysťahovania 44 eur mesačne. Pomôže im Chlebodarca

gb, 7. decembra 2018 o 14:04

Gejza s Erikou a ich päť detí žijú v jednoizbovom nájomnom byte bez dostačujúceho sociálneho zariadenia. Navyše im z bytu hrozí vysťahovanie, keďže nevládzu splácať nájomné a zo svojich príjmov dokážu vyčleniť len polovicu potrebnej sumy.

Zľava Tatiana Lopúchová zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, Tomáš Staňo z Billy a Dominika Horňáková z Nadácie Pontis.

Foto: Billa

Rodinu žijúcu v malej obci blízko Rožňavy delí od vysťahovania 44 eur mesačne, ktoré im chýbajú na zaplatenie nájomného, a dlh narastá. Mesačne musia „čarovať“ zo sumy 468 eur a postarať sa z nej o nájom, energie, poplatky, stravu, školské pomôcky pre deti, oblečenie a drogériu. V regióne nie je práce na rozdávanie a dvaja dospelí sa musia poriadne oháňať, aby uživili päť detí. Tejto rodine projekt Chlebodarca podáva pomocnú ruku ako prvej.

Rodina od obce dostala prísľub, že ak dlh vyplatia, dostanú iný nájomný byt, ktorý je väčší (má dve veľké izby a kuchyňu), pričom nájomné je nižšie ako v terajšom byte. Súčasťou nového bývania je štandardné sociálne zariadenie, ktoré je pre rodinu kľúčové, hlavne kvôli deťom a ich hygiene. „Naše deti sú pre nás všetkým, a preto by sme potrebovali pomoc. Robia nám veľkú radosť,“ hovoria rodičia.

Najstaršia dcéra je 13-ročná slečna, ktorá rada spieva a tancuje, navštevuje rómsky tanečný súbor. Jedenásťročný syn je veľmi šikovný a pracovitý, má výborné výsledky v škole, veľmi rád a pekne spieva, má záujem aj o hranie na gitare a takisto tancuje a vystupuje v súbore. Jeho o rok mladší brat má celkom dobré výsledky v škole, miluje futbal. Druhá dcérka má osem rokov a zaujíma sa o zvieratá a prírodu. Najmladší štvorročný syn sa rád hrá a bicykluje.

Otec rodiny Gejza sa zúčastňuje aktivačných prác v obci a snaží sa privyrobiť si hraním v hudobnej skupine. Mama Erika je momentálne v domácnosti. Obaja rodičia sa o svoje deti dobre starajú. Do budúcnosti sú odhodlaní lepšie hospodáriť s príjmami a zlepšiť sociálnu situáciu svojej rodiny.

Jeden cent z každého predaného chleba daruje v rámci projektu Chlebodarca rodinám v núdzi maloobchodný reťazec Billa. Vybraná suma sa môže mesačne v prípade jednej rodiny vyšplhať až na niekoľko tisíc eur. Chlebodarca rozňavskej rodine poskytne v prvom rade vyrovnanie nahromadeného dlhu. Zo zvyšku financií si môžu na isté obdobie pokryť nájomné na nový byt.

Rodina Gejzu a Eriky ešte navyše dostane aj potravinové poukážky, ktoré bude postupne dostávať na nákupy v supermarketoch Billy. „Keďže chlieb je mnohovravným symbolom a viac ako tri štvrtiny Slovákov ho nakupuje denne, či viackrát týždenne, zdal sa nám pre náš projekt ideálny,“ opisuje Tomáš Staňo, predseda predstavenstva a finančný riaditeľ slovenskej Billy.

Projekt víta aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorého členovia sa rozhodli prispievať rodinám balíčkami pekárenských produktov, ale vedia im ponúknuť aj možnosť zamestnať sa. „Oslovili sme našich členov, aby sa stali chlebodarcami a určite prídu aj s ďalšími nápadmi, ako rodinám pomôcť,“ vysvetľuje Tatiana Lopúchová, predsedníčka predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Jedna z prvých pekární, ktorá sa podujala poskytnúť počas prvého roka pravidelnú potravinovú pomoc rodinám, je Penam Slovakia. „Ochotne sa rodinám postaráme aj o zamestnanie v našich pekárňach a mlynoch, keď im to pomôže zlepšiť si životnú situáciu,“ hovorí Vladislav Baričák, manažér pekárskej divízie Penam Slovakia. Výber rodín má na starosti Nadácia Pontis.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa