Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

ČTK, gb, 9. októbra 2018 o 22:52

Deti v materskej škôlke v čínskom Pekingu prepukajú v smiech, keď sa snažia vylúštiť hádanku, ktorú dostali od svojho nového učiteľa, malého roztomilého robota s okrúhlou hlavičkou a tvárou v podobe dotykovej obrazovky. Vzdelávací asistent Keeko, ktorý meria 60 centimetrov, sa používa už v 600 materských škôlkach v krajine. Rozpráva deťom príbehy a dáva im rozličné úlohy a hádanky.


Biely robot bez rúk sa pohybuje na malých kolieskach. Kamery mu slúžia k tomu, aby sa orientoval v priestore a deťom umožňujú nahrávať videá. V Číne už roboti sprevádzajú starých ľudí alebo učia na vysokých školách. Konštruktéri spoločnosti Keeko snívajú o tom, že robotickí asistenti výučby sa rozšíria aj do vzdelávacích zariadení pre najmenšie deti.

V materskej škôlke na predmestí Pekingu deti fascinovane sledujú malého učiteľa, ako im detským hláskom rozpráva príbeh o princovi stratenom na púšti. Ich úlohou je zrekonštruovať cestu, ktorú rozprávkové postava ušla, a vyznačiť ju na obrazovke robota. Na každú správnu odpoveď reaguje Keeko s nadšením a žmurká očami, ktoré majú podobu červených srdiečok.

„Dnešná výchova už neprebieha len s učiteľom, ktorý vyučuje, a so žiakmi, ktorí sa učia,“ hovorí Candy Siung, ktorá uvádza robotov Keeko do škôl. „So svojou hlavičkou a guľatým telom je Keeko naozaj rozkošný. Keď ho deti vidia, hneď sa s ním skamarátia,“ popisuje bývalá učiteľka. Výrobca robotov dúfa, že sa mu podarí výrobok rozšíriť nielen do čínskych materských škôl, ale i do ďalších ázijských krajín.

Učiteľka Sie I zo škôlky, kde robotov testujú, však tvrdí, že ubehne ešte veľa času, kým nahradia skutečných učiteľov: „Aby ste mohli učiť, musíte byť schopní interakcie, ľudského prístupu, vizuálneho kontaktu, výrazu tváre. Nejde len o jazyk či obsah.“ Roboti Keeko, ktorí stoja v priemere asi 1 270 eur, však majú podľa nej svoje výhody. „Viete, čo sa mi na nich páči? Sú citovo stabilnejší ako ľudia,“ hovorí s úsmevom. Ďalším čínskym vzdelávacím robotom je iPal vysoký asi ako päťročné dieťa. Predstavili ho tento rok.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >