Predávať nikotínové vrecúška mladým zákon už zakazuje, ustrážia to obchodníci?

pt, 23. januára 2023 o 04:20

Odzvonilo konečne nikotínovým vrecúškam medzi mládežou? Donedávna ľahko dostupná a veľmi obľúbená droga, sa tento mesiac právoplatne dostala na zoznam výrobkov, ktoré sú pre deti do 18 rokov zakázané. Teraz je na obchodníkoch, aby dbali na jeho dodržiavanie a deťom ich nepredávali.

Nikotínové vrecúška je zakázané predávaťč mladým do 18 rokov. Pomôže to?

Foto: Shutterstock.com

Ako sme už pred časom informovali, nikotínové vrecúška spôsobujú zmenu správania detí – majú zrýchlené motorické tempo, smejú sa, hovoria nahlas. Oproti cigaretám sú nebezpečnejšie, pretože po vyfajčení cigarety sa do tela dostanú dva až štyri miligramy nikotínu, vo vrecúšku je 4,7 až 50 miligramov, čo vie ublížiť aj dospelému človeku.

Deti ich však obľubujú, pretože majú po nich lepšiu náladu, viac energie, viac vládzu. Nežiaduce účinky a hroziacu závislosť si neuvedomujú, resp. nie je to pre nich dôležité. Preto odborníci vítajú zmenu zákona, ktorá robí túto drogu ťažšie dostupnou.

Závislosť na nikotínových vreckúškach sa u mladého človeka rozvinie rýchlejšie ako u dospelého. Do tela sa navyše dostane pri žuvaní oveľa väčšie množstvo nikotínu ako pri bežnom inhalovaní. Navyše, v mladom organizme sa postupne vytvorí tolerancia. „Užívateľ potrebuje čoraz vyššiu dávku. Pravidelné užívanie môže spôsobiť zmeny nálad alebo úzkostné stavy,” upozorňuje polícia. Zvyšujúca sa dávka zasa vyvoláva búšenie srdca, potenie, zvracanie, prípadne pocit zvierania na hrudi.

Užívanie nikotínu je ťažšie odhaliť, nie je pri ňom typický nikotínový zápach ako pri cigaretách. Jedným z prvých znakov je žlté sfarbenie zubov.

„Od 1. 1. 2023 sú niktotínové vrecúška zaradené medzi výrobky, ktoré je možné zakúpiť si až od 18 rokov, okrem cigariet a iných tabakových výrobkov,“ pripomína polícia. Aj po sprísnení zákona sú však nikotínové vrecúška stále ľahko dostupným tovarom, preto je na dospelých, aby deti od nich chránili. Je dôležité hovoriť s nimi o rizikách užívania legálnych aj nelegálnych drog, všímať si zmeny správania a možno aj taká drobnosť ako chystať im desiatu doma, aby deti nemuseli na nákupy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >