Na 1. apríla vyjdú do ulíc zdravotní klauni, humor prinesú aj do vlakov

gb, 31. marca 2019 o 09:43

Zdravotných klaunov možno stretnúť od pondelka do piatka, dokonca aj počas sviatkov v nemocniciach či seniorských zariadeniach naprieč celým Slovenskom. Zajtra však vyrazia do ulíc, stretnete ich v električke, na stanici, na ulici, vo vlaku.

Zdravotní klauni rozveseľujú choré deti.

Foto: OZ Červený nos Clowndoctors

Klaunov bude možné stretnúť v rôznych regiónoch Slovenska – hlavne v mestách, v ktorých má Červený nos svoje regionálne tímy: Bratislava, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice. Zdravotní klauni sa objavia nielen v uliciach a na námestiach, ale aj v mestskej hromadnej doprave týchto miest, vo vlakoch a na železničných či autobusových staniciach. Do akcie sa zapojí dokopy vyše 40 zdravotných klaunov, klaunovať budú vo dvojiciach alebo v menších skupinách.

Občianske združenie Červený nos Clowndoctors pripravilo akciu pre verejnosť pri príležitosti svojich 15. narodenín, ktoré oslávi začiatkom apríla. „Ideou je, aby zdravotných klaunov mohli stretnúť aj ľudia, ktorí inak na to nemajú príležitosť,“ vysvetľuje umelecký riaditeľ združenia Pavel Mihaľák. „Chceme im predstaviť naše združenie a našu prácu. Dôležitý je pritom moment prekvapenia, nabúranie rutiny a v konečnom dôsledku zlepšenie nálady. Vzorec, na ktorom je postavené klaunovanie v nemocnici,“ objasňuje Pavel Mihaľák.

Zdravotných klaunov stretnú napríklad cestujúci v týchto vlakových spojoch:
Žilina - Považská Bystrica, odchod o 12,20 (RR 712 Limbach )
Považská Bystrica - Žilina, odchod o 13,15 (RR 707 Nimnica)
 
Prešov - Košice, odchod o 9,42 (Os 8513)
Košice - Kysak, odchod o 11,27 (Os 3422)
Kysak - Prešov, odchod o 11,53 (Os 8514)  
 
Banská Bystrica mesto - Zvolen mesto, odchod o 13,32  (Os 7319 )
Zvolen mesto - Banská Bystrica mesto, odchod o 14,05 (Os 7320)

60 profesionálnych zdravotných klaunov zrealizuje v súčasnosti dokopy vyše 230 klauniád mesačne, aby prostredníctvom klaunského umenia prinášali radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Hlavne chorým deťom v nemocniciach, ale aj v intenzívnej domácej a paliatívnej starostlivosti, deťom s kombinovaným postihnutím, ale tiež seniorom v domovoch dôchodcov či dospelým pacientom. Pravidelne pritom navštevujú 53 nemocníc a 29 seniorských zariadení po celom Slovensku.

Cieľom návštev zdravotných klaunov je zlepšenie nálady, uvoľnenie stresu a napätia, odbúranie strachu a navodenie psychickej pohody. Práve psychická pohoda totiž môže o.i. podporiť lepší priebeh liečby, chuť do života a u detí napríklad aj ochotu spolupracovať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >