Monika Klučiarová fotografuje krojované bábätká: „Vraciame sa ku svojim koreňom.“

Gabriela Bachárová, 19. januára 2019 o 06:09

Monika Klučiarová zo Zlatých Moraviec je rodinná fotografka, ktorá sa rozhodla, že bude fotiť i malé deti v ľudových krojoch. Vyšiel jej kalendár Krojované bábätká a záujemci si u nej môžu objednať netradičné fotografovanie svojich potomkov.

Monika Klučiarová fotografuje malé deti v slovenských ľudových krojoch.

Foto: Monika Klučiarová

Ako ste prišli na nápad fotiť detičky v krojoch?
Každý umelec potrebuje niekedy odlúčenie od sveta, vstúpiť do ticha, mám to tak i ja. Potrebovala som priestor a čas, aby som sa mohla sústrediť na novú inšpiráciu. Som veriaca katolíčka, v mojom prípade som inšpiráciu hľadala počas ticha v kostole. V tom čase som cítila, že fotografovanie novorodencov klasickým „americkým štýlom" ma nudí a túžila som robiť absolútne jedinečné umenie. Úplný zlom nastal vtedy, keď som na svoje 33. narodeniny dostala bábiku v kroji. Keďže som vtedy mala už skúsenosti s novorodeneckou fotografiou, povedala som si, že bábiku vyzlečiem a pokúsim sa kroj aplikovať na živé dieťatko. Také boli moje začiatky.

Fotografie Moniky Klučiarovej sú umelecké diela.

Foto: Monika Klučiarová

Pamätáte sa na prvé také fotenie?
Prvé bábätko malo oblečený práve kroj zo spomínanej bábiky, ktorú som dostala. Bolo to dieťatko, ktoré už malo tridsať dní, ale vtedy mi tak nezáležalo na dokonalosti jeho napolohovania, ako na tom, či naň vôbec dokážem obliecť kroj z bábiky a ako to bude vyzerať.

Monika Klučiarová vydala kalendár krojovaných bábätiek.

Foto: archív Moniky Klučiarovej

V čo je fotografovanie novorodencov v krojoch iné v porovnaní s bežným?
Špecifikum novorodeneckej fotografie je predovšetkým vo veku dieťatka. Ak sa novorodenecká fotografia nestihne zrealizovať do štrnástich dní od narodenia, neskôr je to ťažšie, v niektorých prípadoch až nemožné. Dieťatko musí mať tvrdý spánok, aby sa dala získať nielen krásna poloha bábätka, ale aby aj vynikli dominantné časti kroja. Čo sa týka príprav, je to obšírna téma, ktorá zahŕňa nielen bezprostrednú prípravu pred fotografovaním, ale aj náročné prípravy výšivkárok, krajčírok a mnohých iných remeselníkov, ktorí vyrábajú napríklad rekvizity, na ktorých ležia bábätká, alebo kožené opasky či krbce.

Vydali ste kalendár s krojovanými bábätkami, chystáte ho aj na budúci rok?
Kalendár Krojované bábätká na rok 2019 je ešte stále v predaji a je dostupný len na mojej webovej stránke www.krojovanebabatka.sk. Pravdaže pripravujem kalendár aj na jubilejný rok 2020.

Monika Klučiarová lásku k fotografovaniu zdedila po svojom dedkovi.

Foto: Monika Klučiarová

S akým ohlasom sa kalendár stretol?
O kalendáre, ktoré prezentujú naše slovenské ľudové kroje na najmenších, bol veľký záujem, a to nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Veľa kusov som posielala do mnohých miest Európy, ako aj za oceán.

Do kalendára ste fotili len desaťdňové deti, prečo práve takto staré?
Desaťdňové detičky majú ešte relatívne dobrý spánok, je pomerne ľahké ich správne napolohovať a doladiť i tie najposlednejšie detailíky.

Monika Klučiarová netradične pred objektívom.

Foto: archív Moniky Klučiarovej

V akom veku si u vás môžu rodičia nechať vyfotografovať svoje deti v krojoch?
Venujem sa fotografovaniu detičiek v akomkoľvek veku. Keďže nie je možné vlastniť kroje pre všetky vekové kategórie, a dokonca z mnohých oblastí, držím kroje len pre novorodencov. V krojoch ale fotím aj staršie detičky. Už od troch rokov nájdeme mnohé kroje v požičovni krojov Matici Slovenskej v Martine, kde si ich môžu rodičia požičať na fotografovanie. Ak teda rodičia nestihnú nafotiť svoje dieťatko ako novorodenca v kroji, nič nie je stratené. Vieme ich ratolesti nafotiť v kroji trošku neskôr, keď už vedia aj chodiť.

Aký je o to záujem?
Fotografovanie novorodencov a detičiek v kroji je čoraz žiadanejšie. Myslím, že náš národ je vo fáze, kedy sa vraciame ku svojim koreňom a začíname byť hrdí na prácu našich predkov.

Monika Klučiarová vytvára na fotografiách jedinečné kompozície.

Foto: Monika Klučiarová


Ako dve bábiky.

Foto: Monika Klučiarová

Akí rodičia chcú mať dieťa vyfotené v ľudovom kroji?
Na moje prekvapenie majú o fotografovanie novorodencov v kroji záujem nielen rodičia, ktorí napríklad pôsobili v Lúčnici, ale aj rodičia, ktorí nikdy nepôsobili aktívne v nejakom ľudovom súbore a sú len pasívnymi obdivovateľmi tradičných odevov.

Kde všade sa môžu obdivovatelia krojovaných bábätiek stretnúť s vašou prácou?
Výstava s krojovanými bábätkami nepretržite putuje od októbra 2017 po mnohých mestách Slovenska. Okrem putovnej výstavy, ktorá prešla približne dvadsiatimi miestami na Slovensku, majú krojované bábätká aj trvalú expozíciu v Múzeu v Čičmanoch v Radenovom dome. Projekt Krojované bábätká reprezentoval našu krajinu a jej ľudové odevy v Bosne a Hercegovine, ako i v Macedónsku a Česku. Od apríla tohto roku môžu diváci obdivovať nevšednú krásu dávnej tradície odetú na najmenších v USA, a to v Národnom českom a slovenskom múzeu a knižnici v Cedar Rapids v štáte Iowa, kde výstava bude po dobu šiestich mesiacov.

Príprava fotografovania zaberie veľa času, výsledok je ale dokonalý.

Foto: Monika Klučiarová

Prečo ste sa rozhodli pre kariéru fotografky?
Môj dedko bol fotograf a už ako malé dieťa som obdivovala dlhé hodiny, ktoré trávil v tmavej komore pri vyvolávaní filmov. Vždy ma fascinovalo fotografovanie. Začínala som s fotením prírody a cez zvieratá som sa postupne dopracovala k fotografii ľudí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >