Mimoriadne vzácny Badínsky prales sprístupnia v sobotu verejnosti

SITA, 11. októbra 2019 o 05:08

Vzácne chránené územie Badínskeho pralesa pri Banskej Bystrici sprístupnia v sobotu na jeden deň verejnosti. Kto sa chce prísť pozrieť na mimoriadne vzácne prírodné úkazy, musí sa registrovať na obecnom úrade v Badíne.

Badínsky prales je chráneným územím už od roku 1913. V roku 2000 ho navštívil aj britský princ Charles.

Foto: archív

O prehliadku cenného pralesa je totiž veľký záujem, ktorý v minulých rokoch nadobudol neúnosné rozmery. Ako informovala Miriam Turayová zo správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kapacita dvoch vstupov o 9:00 a 11:00 je spolu 80 osôb.

„Veríme, že nadšenci turistiky a ozajstní milovníci prírody dokážu oceniť mimoriadnu vzácnosť chráneného územia, pochopia dôvody jeho ochrany a s porozumením príjmu rozhodnutie o obmedzení kapacity vstupu,“ odkazujú organizátori.

O jedinečnom prírodnom poklade, ktorý je nevyhnutné ako mimoriadnu pamiatku zvlášť chrániť, sa vedelo už začiatkom 20. storočia, keď v roku 1913 uhorské ministerstvo pôdohospodárstva v Budapešti vyhlásilo Badínsky prales za prísnu rezerváciu s výmerou 20,51 hektára. Dodnes je toto unikátne miesto chránené zákonom a nesie označenie národná prírodná rezervácia.

Jeho vlastná výmera 30,03 hektára je rozšírená o ochranné pásmo s výmerou 123,4 hektára, čo predstavuje spolu 154 hektárov chráneného územia. Badínsky prales sa pýši aj označením územie európskeho významu, čím sa radí medzi významné svetové lokality.

Predmetom ochrany sú zachovalé komplexy klimaxových lesných spoločenstiev bukových lesov v montánnom stupni s prirodzeným druhovým zložením a typickou štruktúrou. Pre fungovanie klimaxových štádií ekosystémov je veľmi dôležité, aby sa v maximálne možnej miere eliminovalo, alebo aspoň redukovalo prenikanie rôznych negatívnych, predovšetkým antropických vplyvov z okolia do vlastného chráneného územia.

Platí tu piaty, najprísnejší stupeň ochrany, čo podľa zákona o ochrane prírody a krajiny znamená absolútne vylúčenie hospodárskej činnosti a obmedzenia pre vstup do územia. Pohyb je možný iba po vyznačených turistických chodníkoch a platí tu zákaz zberu rastlín vrátane ich plodov a rušenia pokoja v záujme prítomných živočíchov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >