Liečba chlapca s mukopolysacharidózou stojí ročne skoro 800-tisíc eur

TASR, gb, 8. októbra 2018 o 23:01

Trinásťročný chlapec z Trnavského kraja od malička bojuje s geneticky podmieneným ochorením mukopolysacharidózou, ktoré vinou chýbajúceho enzýmu poškodzuje srdce, mozog, pečeň či slezinu. Za desať rokov sa na jeho liečbu vynaložilo takmer šesť miliónov eur, len minulý rok to bolo 789-tisíc eur.

Liečba detských pacientov je v niektorých prípadoch veľmi nákladná.

Foto: Shutterstock

Je to najdrahší poistenec Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Druhým najnákladnejším je tiež dieťa, šesťročný chlapec rovnako z Trnavského kraja, ktorému diagnostikovali hemofíliu. Je to vrodená porucha zrážania krvi, pri ktorej sa stáva život ohrozujúcou už drobná ranka na tele.

U zdravých ľudí sa krv zrazí za pár minút a rana sa začne hojiť. Ak však telo nie je schopné produkovať látku umožňujúcu zrážanie krvi, krvácanie, najčastejšie do svalov a kĺbov, pokračuje a spôsobuje ich trvalé poškodenie. Medicína si s chorobou dokáže poradiť.

Pri hemofílii A, ktorou trpí aj chlapček, sa na liečbu používa produkt z krvnej plazmy získanej od darcov alebo synteticky vyrobená náhrada. Liečebné náklady boli minulý rok 780-tisíc eur. Pri správne nastavenej liečbe a jej dodržiavaní má dieťa nádej dožiť sa v priemere toľko rokov ako jeho zdraví vrstovníci.

Dieťa podstúpilo aj najdrahšiu operáciu, ktorú minulý rok Všeobecná zdravotná poisťovňa preplatila. Išlo o nepríbuzenskú transplantáciu krvotvorných buniek, ktorú absolvovalo osemročné dievčatko z Nitrianskeho kraja. Operácia stála takmer 193-tisíc eur. Poisťovňa vlani vynaložila na jedného poistenca priemerne 941 eur.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >