KVÍZ Druhá svetová vojna sa skončila pred 75 rokmi, čo o nej viete?

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 9. mája 2020 o 05:43

Zahynuli desiatky miliónov ľudí, vojaci i civilisti a bojovalo sa naozaj takmer všade vo svete. Druhá svetová vojna sa oprávnene označuje za najkrvavejšiu v novodobých dejinách. Od jej ukončenia je to 75 rokov a pripomíname si ju aj v dnešnom kvíze. Napísali sa o nej tisíce kníh, natočilo množstvo filmov, koľko o nej viete vy?

Vylodenie v Normandii patrilo k najdôležitejším operáciám druhej svetovej vojny.

Foto: Reuters



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarBuko1 9. mája 2020 o 19:30

    Označená správna odpoveď na otázku číslo OSEM je NEZMYSELNÁ!!!! Nacistické nemecko a teda ani Slovensko po jeho boku NEMOHLO v roku 1941 prepadnúť Rusko, pretože Rusko v tom čase NEEXISTOVALO! Bolo len jednou zo zväzových republík Sovietskeho zväzu. Naviac Slovensko ako také sa počiatočného nemeckého útoku na ZSSR nezúčastnilo (na rozdiee od útoku na Poľsko). Keď nacisti 22.júna prekračovali hranice ZSSR tak Slovensko len vytváralo Rýchlu skupinu, ktorej veliteľstvo ešte 2 dni po začatí bojov sedelo v Medzilaborciach a až 24.6. sa začali presúvať cez dnešné Poľsko na frontu.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHartmann 10. mája 2020 o 10:11

    Ako môže byť operácia Overlord obratom vo vojne? Nechápem tomu.
    Nebola tak náhodou obratom vo vojne bitka o Stalingrad. V tom meste bola zničená celá 6.armáda Wehrmachtu. Vyše 1 milión padlých
    A vy nám idete rozprávať že operácia kde zahynulo 200 tisíc nemeckých vojakov na plážach Normandie je obratom vo vojne? Veď Wehrmacht vtedy už nemal ani najlepších vojakov pretože 80% Wehrmachtu bolo zničené na východnom fronte.

    Obratom vo vojne bola, je a bude bitka o Stalingrad kde padlo 1 050 000 nemeckých vojakov a 1 200 000 sovietskych vojakov.

    Nebyť tejto bitky nie sme tu ani my a už vôbec by sa nikdy neotvoril druhý front

    A vôbec ste tu nespomenuli Leningrad ani Kursk
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >