Košické Bábkové divadlo uvedie v piatok novú hru O psovi, ktorý hľadal odvahu

TASR, 15. mája 2019 o 05:15

Bábkové divadlo v Košiciach najnovšie pripravilo pre deti, ale aj ich rodičov rozprávku O psovi, ktorý hľadal odvahu. Hru napísal špeciálne pre košické divadlo poľský autor bábkových hier a režisér Zbigniew Glowacki, premiéru bude mať v piatok 17. mája.

Psík Odi bude v podaní Janky Štafurovej.

Foto: Bábkové divadlo Košice

Hra je príbehom o tom, aké je dôležité v živote poznaním prekonávať prekážky. Hlavným hrdinom príbehu je psík Odi, ktorý je veľmi bojazlivý a má zo všetkého strach. Keď neubráni svojich zvieracích kamarátov pred líškou, odíde z dvora hľadať stratenú odvahu. Počas putovania musí prekonať veľa neľahkých situácií, pričom stretne zvieratká aj ľudí, zažije mnoho dobrodružstiev a získa nových priateľov. Nakoniec prekoná svoj strach tým, že musí zachrániť iných.

"Dlho sme hľadali tému, ktorá by oslovila nielen deti, ale aj dospelých, a je to téma odvahy alebo hľadania odvahy, prekonávania strachu, úzkosti z nepoznaného, čo sa týka nielen detí, ale často aj dospelých. Stáva sa pritom, že hľadajú odvahu niekde inde, ale nakoniec prídu na to, že ju treba nájsť v sebe, a to je aj hlavná myšlienka tejto hry," priblížil dramaturg a umelecký šéf divadla Ivan Sogel.

V inscenácii sa predstavia členovia umeleckého súboru Jana Štafurová, Kristína Medvecká-Heretiková, Miroslav Kolbašský, Peter Creek Orgován a Andrej Sisák. Súčasťou poľského inscenačného tímu okrem autora scenára a režiséra sú scénograf Michal Wyszkowski a autor hudby Bogdan Szczepanski. Hru do slovenčiny preložil básnik Marián Milčák.

Glowacki ocenil dobrú spoluprácu s hercami pri naštudovaní hry. Ako uviedol, odvaha je v bábkovom divadle nezvykle vážnou témou pre deti, ale týka sa nás všetkých. "Nejde pritom o odvahu samu osebe, ktorá nemá hodnotu, ale o odvahu, ktorá niečo pozitívne prináša, v tomto prípade pomoc druhým," povedal.

Ide o štvrtú a poslednú premiéru v aktuálnej sezóne. Divadlo bude v dňoch 6. až 9. júna organizovať 7. ročník festivalu Virvar Dni bábkového divadla a hier pre rodiny s deťmi.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa