Jedno zo šiestich dievčat môže kvôli chýbajúcim peniazom na vložky zameškať školu

gb, 23. marca 2022 o 04:15

Ak chýbajú dievčatá pravidelne v škole počas menštruácie, neprichádzajú len o vyučovanie, ale aj o kontakt so svojimi priateľmi, čo je zásadná súčasť dospievania. Znie to ako problém krajín tretieho sveta, ktorý sa nás nedotýka, no opak je pravdou - na Slovensku mu čelí dokonca každé šieste dievča.

Menštruácia je v rodinách s malými príjmami aj sociálnym problémom.

Foto: Shutterstock.com

Až jedno zo šiestich slovenských dievčat môže vymeškať školskú dochádzku počas menštruácie z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov na zakúpenie menštruačných vložiek, vyplýva to z online prieskum, na ktorom sa v  roku 2019 zúčastnilo 306 dievčat vo veku od 18 do 25 rokov.

V mnohých krajinách vrátane Slovenska je menštruácia stále tabu, čo so sebou nesie množstvo negatívnych dôsledkov. Dievčatá, ktoré pri kupovaní menštruačných vložiek navyše narážajú na finančnú bariéru, bývajú často nepochopené okolím, či dokonca obviňované z toho, že školu zameškávajú bezdôvodne a zámerne. Všetky tieto premenné môžu okrem iného významne ovplyvňovať ich sebadôveru.

Ak chýbajú dievčatá pravidelne v škole počas menštruácie, neprichádzajú len o vyučovanie, ale aj o kontakt so svojimi priateľmi, čo je zásadná súčasť dospievania. Znie to ako problém krajín tretieho sveta, ktorý sa nás nedotýka, no opak je pravdou - na Slovensku tomuto problému čelí dokonca každé šieste dievča.

„Prístup k menštruačným produktom je zásadnou vecou v živote každej ženy a dievčaťa, najmä v období puberty, kedy je menštruácia veľmi háklivou témou. Mnohé dievčatá sa o týchto problémoch nemajú s kým rozprávať, ani koho požiadať o pomoc,“ uviedla gynekologička Alexandra Mamová, ktorá je na Instagrame, kde je sledujú desiatky tisíc ľudí, známa pod profilom Double Trouble.

„Hoci nás často dojímajú príbehy hladujúcich detí v Afrike alebo v Indii, netreba zabúdať, že takúto biedu máme priamo pred nosom. Nedostatok financií na menštruačné pomôcky je jeden z jej dôsledkov. To, že aj na Slovensku mávajú dievčatá problém kvôli tomu, že si nemôžu dovoliť kúpiť hygienické potreby počas menštruácie, je jeden z detailov vyplývajúcich z chudoby, nad ktorými človeku často ani nenapadne sa zamyslieť. A predsa tu taký problém máme. Je to smutná realita,“ hovorí zasa psychologička Katarína Klincová.

Objasnila aj to, aký negatívny dopad môže mať tento problém na dievčenskú psychiku: „Samotná problematika života v extrémnej chudobe môže vyvolávať pocity hanby. Najmä v puberte sú názory rovesníkov veľmi dôležité pre budovanie sebavedomia. Priznať sa k takémuto problému môže byť veľmi ohrozujúce pre psychiku i postavenie v kolektíve. Okrem toho, že to je samo o sebe veľmi nepríjemné.“

Nenechaj si to ujsť
Do 28. marca 2022 v sieti Teta drogérií prebieha kampaň #NenechajSiToUjst, ktorá má za cieľ dievčatám v neľahkej situácii pomôcť a zaistiť im dostatok hygienických potrieb. Za nákup každého jedného balenia vložiek Always v Teta drogérii značka venuje do tohto projektu menštruačnú vložku. Po skončení projektu značka Always venuje zo získaných prostriedkov vybraným dievčatám na Slovensku zásobu menštruačných pomôcok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >