Herečka Vlastina Kounická Svátková: Moje deti ma vidia plakať

Gabriela Bachárová, 25. januára 2020 o 05:00

S akým problémom vo výchove najviac zápasím a ako ho riešim? V našej novej ankete Môj výchovný boj sa budú každú sobotu osobnosti, ale aj „obyčajné“ mamy zverovať s často intímnymi problémami. Veríme, že ich skúsenosti sa pre vás stanú inšpiráciou vo vlastných výchovných bojoch. Ako prvú sme do ankety oslovili slovenskú herečku Vlastinu Kounickú Svátkovú (37), žijúcu v susednom Česku.

Vlastina Kounická Svátková.

Foto: archív Vlastiny Kounickej Svátkovej

„Samotná výchova deti je pre mňa osobne orieškom. Vychovať z detí sebavedomé, šťastné, vyrovnané dospelé osoby je veľmi ťažká práca, hlavne ak my sami ako dospelí riešime svoje problémy a dejú sa nám ťažké veci,“ myslí si herečka, ktorá aktuálne žiari kinách ako hlavná hrdinka filmu Môj príbeh. Film rozpráva príbeh mladej talentovanej Elizabeth, ktorá kvôli osudovej láske rezignuje na úspešnú kariéru baletky, muž jej srdca má však dve tváre, a tak v jednom okamihu žena stratí všetko, na čom jej v živote záležalo.

„Nie je vždy jednoduché nezakričať, keď sa o deti bojíme. Nie je jednoduché nepovedať niečo, čo možno myslíme dobre, ale krehkú dušu to môže zraniť,“ zamýšľa sa trojnásobná mamička. Otcom herečkiných dvoch starších synov, Adama (12) a Kryštofa (8) je český režisér Daniel Svátek, s ktorým sa však rozviedla. So súčasným manželom, českým filmovým producentom Jiřím Kounickým má dvojročného syna Matyáša.

A hoci v rodičovstve chybuje, Vlastina Kounická Svátková sa na to dokáže pozrieť aj z tej lepšej stránky. „Verím v rovnováhu. Dokonalé detstvo bez ťažkých momentov málokedy vyformuje nádhernú, zaujímavú osobnosť. Bolesť nám dává možnosť empatie a prekonávanie prekážok možnosť rásť a byť lepším človekom,“ konštatuje s tým, že ona sama je ľudská, robí chyby, ale vie sa za ne aj ospravedlniť.

„Ukazujem deťom, že aj slzy sú súčasťou života. Že aj ja, ich mama, niekedy neviem, ako ďalej. Ale snažím sa... Pravdivosť a láska, zdravé hranice, samostatnosť, bezpečie. To všetko a omnoho viac je moja výchova...” uzatvára Vlastina Kounická Svátková, ktorá sa okrem herectva venuje aj písaniu kníh. Je autorkou troch kníh: Moara - O čom všetko je láska, Sama sebou a Priestor pre dušu, ktoré sa venujú rozvoju osobnosti a hľadaniu odpovedí na náročné životné otázky.

Vlastina Kounická Svátková s manželom a synmi, na fotografii je ešte dcéra jej manžela






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa