Gelnické Zámčisko ožije v sobotu Festivalom hradných remesiel

TASR, 6. júna 2019 o 22:05

Atmosféru stredoveku prinesie na hradný vrch Zámčisko v Gelnici aj tento rok Festival hradných remesiel. V meste sa v sobotu 8. júna stretnú milovníci dobovej hudby, remesiel či stredovekej kuchyne piatykrát.

Pozvánka na podujatie.

Foto: archív

Primátor Dušan Tomaško pripomenul, že nápad oživiť miesto, kde sa nachádzajú zvyšky hradu z 13. storočia, nejakým dôstojným podujatím, vznikol pred niekoľkými rokmi. Zámčisko totiž bolo v minulosti často využívané na rôzne majálesy či iné oslavy. Na túto tradíciu sme chceli nadviazať, a tak vznikla myšlienka usporiadať tu festival zameraný na hudbu, kuchyňu či divadlo z dôb dávno minulých, uviedol. Na podujatie chodia stovky ľudí, a to nielen z blízkeho okolia Gelnice. Tento rok prídu dokonca aj návštevníci z Ameriky.

Na festivale sa predstavia napríklad divadelníci, šermiari či sokoliari. Návštevníci sa môžu tešiť na mušketiersky tábor a scénky z obdobia tridsaťročnej vojny, predvedenie popravy špeha a vyskúšať si budú môcť aj streľbu z luku. Súčasťou budú tiež ukážky historických remesiel, medzi ktorými budú kováčstvo aj rezbárstvo, ale vidieť budú aj to, ako sa kedysi razili mince. Na podujatí sa predstaví i miestny detský folklórny súbor.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >