Doma s deťmi. Tip na aktivitu číslo 1: Koľko nových slov vytvoríš z jedného?

Gabriela Bachárová, 25. marca 2020 o 03:30

Milí čitatelia, v týchto náročných dňoch vám budeme každý deň prinášať zaujímavý tip, ako sa doma zabaviť spolu s deťmi. Nie vždy je to jednoduché, nápady dochádzajú, a tak vám chceme uľahčiť situáciu a spríjemniť rodinnú atmosféru.

Postačí papier a pero či ceruzka a zábava je zaručená.

Foto: Shutterstock.com

Začíname vďačnou hrou, ku ktorej budete potrebovať len papier, ceruzku či pero a hlavne rýchle myslenie. Podstatou hry je vytvoriť čo najviac nových slov z jedného.

Vyberajte si dlhšie slová s dostatkom samohlások, aby sa vám ďalšie slová ľahšie tvorili. Ako hra vyzerá? Ukážme si to napríklad na slove Bratislava, z ktorého vytvoríte poľahky množstvo nových slov. Brat, tis, sila, Ala, rata, bar, vata... a tak ďalej.

Určite si na začiatku pravidla. Či v nových slovách bude môcť byť dĺžeň alebo mäkčeň, hoci v slove, z ktorého ďalšie vytvárate, nie sú. Stanovte si tiež časový limit, počas ktorého budete hľadať nové slová, napríklad tri minúty. Samozrejme, vyhrá ten, kto nájde najviac slov. Víťazmi podkategórií môže byť ten, kto napíše najdlhšie slovo, najviac zvierat, najviac krstných mien, najveselšie slovo a podobne. A odmena pre najlepších? To už je na vás.

Deťom sa touto formou rozšíri slovná zásoba, pretože sa stretnú so slovami, ktorých význam ešte nepoznajú. Zároveň si hravou formou precvičia slovnú zásobu, ktorú už majú. Prajeme vám veľa zábavy a poučenia!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >