Doma s deťmi. Tip na aktivitu 30: Zoznámte sa s Ip Manom

Patricia Poprocká, 6. mája 2020 o 04:47

Nie, nie je to komiks ani nová počítačová hra, ale príbeh učiteľa legendárneho Brucea Leeho. Štyri celovečerné filmy zachytávajú štyri životné etapy tohto majstra bojového umenia Wing Chun a sú skvelým vzorom pre deti, ako žiť, pristupovať k problémom a v neposlednom rade i športovať.

Ip Man a Bruce Lee.

Foto: thevintagenews.com

Ip Man žil v Číne, neskôr v Hongkongu a vychoval viacerých majstrov bojových umení, najslávnejší z nich bol Bruce Lee.

Spomínaná séria filmov neodráža verne Ip Manov život, mnohé udalosti sú upravené, zjednodušené a samozrejme aj prikrášlené, no možno práve vďaka tomu sú vhodné a ľahko pochopiteľné i pre deti a môžu im veľa dať.

Ip Man, ktorý bráni spravodlivosť, pomáha utláčaným, zostáva skromný, slušný a zdvorilý ako všetci praví velikáni. Ip Man, ktorý dokáže poraziť i najtvrdších bojovníkov, z ktorých ide strach, svojou rýchlosťou, vytrvalosťou, sústredením a dobrotou je pre deti ozajstným hrdinom. Svojou prostotou je im navyše blízky a budú ho radi napodobňovať.

Film vôbec nemusíte sledovať chronologicky, môžete si vybrať hociktorú časť, dá sa ľahko pochopiť. Sledujte ho však určite spolu s deťmi, najmä tie menšie budú mať možno množstvo otázok „prečo“ a „ako“, no o to lepšie. Nebuďte potom prekvapení, ak súrodenci začnú medzi sebou „bojovať“ prípadne sa budú pri stĺpe hrať, že trénujú na drevenom panákovi. A možno vás uprosia, aby ste im nejakého vyrobili, ktovie...

Film je dostupný na viacerých internetových stránkach, dokonca aj v češtine.

Ip Mana vo filme stvárnil Donnie Yen, tréning pri drevenom panákovi.

Foto: topden.sk





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >