Dajte na ne pozor. Aké sú vôbec najčastejšie úrazy u detí?

gb, 24. apríla 2023 o 04:39

Spomedzi úrazov detí poisťovňa eviduje najčastejšie zlomeniny predlaktia.

Hra sa môže skončiť aj úrazom.

Foto: Shutterstock.com

S prichádzajúcim teplejším počasím majú deti možnosť viac športovať na vzduchu, učia sa bicyklovať, korčuľovať, jazdia na kolobežkách a častejšie sú s rovesníkmi na ihriskách, preto spravidla narastá aj počet úrazov maloletých. Tie tvoria zo všetkých hlásených úrazov takmer 20 percent. Podľa údajov poisťovne Wüstenrot vznikajú zranenia aj v domácnosti pri pádoch a potkýnaní. K akým úrazom u detí najčastejšie dochádza a pri akých činnostiach?

K úrazom detí dochádza najčastejšie pri hrách alebo športových aktivitách a väčšinou ide o zlomeniny a otvorené rany. Spomedzi úrazov detí poisťovňa Wüstenrot eviduje najčastejšie zlomeniny predlaktia, zlomeniny prsta na ruke alebo pomliaždenia prstov, zlomeniny kľúčnej kosti a otvorené rany. „Spomedzi úrazových poistných udalostí detí sa najviac vyskytuje fraktúra jednej alebo oboch kostí predlaktia,“ informuje riaditeľka Úseku likvidácie pre poisťovňu Wüstenrot Jana Kuchtová.

Úrazy vznikajú najmä doma, v škole a na ihrisku

„U detí dochádza k úrazom pri športových aktivitách, najmä pri loptových hrách, ako je futbal či basketbal, pri naháňačkách, pri jazde na bicykli či kolobežke,“ pokračuje Jana Kuchtová. Poisťovňa najčastejšie eviduje úrazy, ku ktorým došlo v domácnosti, škole alebo na ulici a ihrisku. „Deti sa zvyknú zraniť aj doma, keď sa hrajú spolu alebo s rodičmi. Pri naháňačkách stačí chvíľka nepozornosti, potknú sa a väčšinou to končí nárazom hlavy do nábytku alebo spadnú a utrpia zlomeninu kosti predlaktia,“ vysvetľuje Jana Kuchtová.

V škole sa stávajú úrazy počas telesnej výchovy pri loptových hrách, pričom ide predovšetkým o zlomeniny alebo pomliaždenia prstov. Tretím miestom, na ktorom dochádza k zraneniam detí najčastejšie, sú ihriská (alebo sídliská a ulice, kde sa detí hrajú), kde poisťovňa eviduje pády, napríklad z preliezok, čoho výsledkom sú zlomeniny rúk, prstov či otvorené rany.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >