V týchto mestách vám 20. 9. skontrolujú zrak BEZ OBJEDNANIA A ZADARMO!

PR článok, 18. septembra 2019 o 00:02

20. septembra sa po celom Slovensku organizuje verejná zbierka Biela pastelka. Využite ho nielen na pomoc iným, ale aj na rýchlu a bezbolestnú prevenciu. Zrak je dôležitý a Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, vám to chce opäť pripomenúť.

V rámci zbierky Biela pastelka 20. septembra odborníci v uliciach krajských miest zadarmo skontrolujú ľuďom zrak.

Foto: ÚNSS, Eva Amzler

Skontrolujeme zrak malých i veľkých

Mať zdravé oči je veľmi dôležité. Základné skríningové vyšetrenia môžete absolvovať aj v uliciach slovenských miest. Na jednom mieste, rýchlo a bezbolestne získate základné informácie o stave svojho zraku a tiež možnosť konzultácií s odborníkmi. Takže, kedy a kde?

Bratislava

Oftalmológovia vám skontrolujú vnútroočný tlak, ktorý je jedným z varovných signálov vzniku glaukómu (zeleného zákalu). Pomocou OCT prístroja sa pozrú aj na stav vašej sietnice. Optický koherenčný tomograf (OCT) vyšetrí hrúbku sietnice, zmeny v jej štruktúrach, odhalí akúkoľvek nezrovnalosť, ktorá môže znamenať vážne ochorenie. Či je váš zrak skutočne stopercentne v poriadku pomôže skontrolovať aj zrakový test prostredníctvom tzv. Amslerovej mriežky. Po meraniach neodchádzajte, pretože sa môžete dobre pozrieť na vystúpenia Simy Martausovej, Korben Dallas či Fragile.
Námestie pred OC Eurovea
Od 10:00 – 17:00 h


Banská Bystrica

Lekári a zdravotní pracovníci vám skontrolujú vnútroočný tlak i stav sietnice pomocou OCT prístroja. Ako je na tom s očkami váš drobec môžete zistiť rýchlym a bezbolestným zmeraním prístrojom Plusoptix, o ktoré sa postarajú pracovníčky Krajského strediska ÚNSS v Banskej Bystrici.
Nákupno-zábavné centrum Europa CS
Od 10:00 – 17:00 h


Prešov

Odborníčka vám zmeria vnútroočný tlak, ktorý je dôležité sledovať, pretože jeho zvýšené hodnoty môžu spôsobiť vznik glaukómu – zeleného zákalu.
Informačné stánky Bielej pastelky budú v Knižnici P. O. Hviezdoslava – našich pracovníkov stretnete aj na Hlavnej ulici v Prešove.
Od 10:00 – 17:00 h


Nitra

V meste pod Zoborom sa oftalmologička zameria na vnútroočný tlak.
OC Centro v Nitre
Od 10:00 do 17:00 h


Košice

V metropole východu sa pozrú na zrak komplexne. Skontrolujú vám vnútroočný tlak i stav sietnice pomocou OCT prístroja. Zrakové parametre (zraková ostrosť, tupozrakosť, farbosleposť atď.) premerajú pomocou prístroja Visiotest. O tieto merania sa postará Vaša optika. Aby ste získali obraz o svojom zdraví komplexnejšie, môžete si dať zmerať aj hladinu cukru v krvi.
Hlavná ulica pri súsoší Immaculata
Od 10:00 do 17:00 h


Žilina

Ako je na tom s očkami váš drobec môžete zistiť rýchlym a bezbolestným zmeraním prístrojom Plusoptix, o ktoré sa postarajú pracovníčky Krajského strediska ÚNSS v Žiline.
OC Mirage
Od 10:00 do 17:00 h


V každom krajskom meste na Slovensku vám priblížime život ľudí so zrakovým postihnutím. Môžete sa oboznámiť s tým, aké kompenzačné a optické pomôcky zrakovo postihnutým pomáhajú. Máte pocit, že sa vám horšie číta? Vyskúšajte si priamo na mieste čítanie pomocou elektronických lúp a optických pomôcok, rady vám ponúknu vyškolení odborníci. Alebo si skúste chôdzu s bielou palicou či napísať niečo v Braillovom písme. Ak chcete vedieť, čo vidia ľudia s rôznymi typmi očných ochorení, potom siahnite po tzv. simulačných okuliaroch. Veríme, že strávite zaujímavý a poučný čas.

Chcete prispieť na zbierku BIELA PASTELKA?
  • 20. 9. v uliciach vášho mesta či obce do zbierkových pokladničiek

  • do 31. 12. prostredníctvom SMS s ľubovoľným textom na číslo 820

  • vkladom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006

  • online prostredníctvom www.bielapastelka.sk


  • Ďakujeme, že nám pomáhate pomáhať!





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa