Trpí vaše dieťa krátkozrakosťou? Optika Fokus má špeciálne okuliare, ktoré im pomôžu problém so zrakom vyriešiť

PR článok, dnes 00:01

Vedeli ste, že krátkozrakosť je najčastejšou očnou chybou zaťažujúcou nielen dospelých, ale čoraz viac postihuje aj deti? Už dnes trpí myopiou (krátkozrakosťou) až 30 % populácie, pričom odborníci z WHO predpokladajú, že tento problém zasiahne do roku 2050 až polovicu svetovej populácie.


Aj z tohto dôvodu optika FOKUS prichádza so špeciálnymi okuliarovými šošovkami pre deti s patentovanou technológiou na spomalenie nárastu oka, a tým aj nárastu dioptrií, čím zmierňuje následné očné komplikácie často vedúce k ťažkému zrakovému postihnutiu. Špecializované očné šošovky je už možné nájsť v sieti optík FOKUS, kde odborne preškolený personál poradí s výberom správnych šošoviek ako aj okuliarových rámov.

Krátkozrakosť alebo myopia je očná vada, pri ktorej dieťa vidí do diaľky rozmazane. Oko je pri tomto stave väčšinou dlhšie, než má byť za štandardných podmienok a lúče vstupujúce do tohto oka sa nepretínajú na sietnici, ale pred ňou. „U dieťaťa si môžeme všimnúť, že napr. nadmerne prižmuruje oči, môže sa sťažovať, že vidí horšie na školskej tabuli a približuje sa pri písaní alebo čítaní bližšie k zošitu či učebnici. Pokiaľ sa dieťa takto sťažuje a horšie sa sústredí na učivo alebo sa vyhýba hodinám telocviku, je vhodné navštíviť očného lekára, ktorý posúdi zdravotný stav očí a prípadne odporučí vhodnú korekciu alebo liečbu,“ vysvetlil Martin Slaný, odborný garant siete očných optík FOKUS a dodal: „Aj keď sa ale dieťa na nič nesťažuje, nepodceňujte pravidelné očné kontroly vašich detí a vás, pretože spočiatku aj malá refrakčná vada, ktorá dieťa nemusí obmedzovať, môže u detí prerásť do nekontrolovaného nárastu najmä mínusových dioptrií, ktoré so sebou prináša riziká ďalších závažných ochorení.“

Myopia postihne v roku 2050 až 50 % populácie, vrátane detí

Krátkozrakosťou (myopiou) dnes trpí asi 30 % populácie na planéte. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) sa predpokladá, že v roku 2050 bude postihnutých krátkozrakosťou až 50 % populácie, tj. takmer 5 miliárd ľudí. Z toho 1 miliarda ľudí bude postihnutá vysokou krátkozrakosťou s vysokou mierou rizika ťažkých očných komplikácií vedúca k ťažkému zrakovému postihnutiu a spôsobujúca zníženie kvality života.

Rozšírenie myopie pritom ovplyvňuje najviac zmena nášho životného štýlu. „Naše oči sú evolučne prispôsobené na pohľad do diaľky, lenže dnes trávime viac dňa a možno aj celé dni v školách a kanceláriách, kde vo veľkom používame digitálne zariadenia pri umelom osvetlení. Tieto faktory a najmä dlhodobý pohľad na krátke vzdialenosti menšie ako je 6 metrov, čo sú práve mobily, tablety či televízor, spôsobuje prispôsobovanie oka tejto extrémnej zmene,“ vysvetlil Martin Slaný z FOKUSu.

Nosením špeciálnych dioptrických okuliarov to len začína

Existuje niekoľko klinicky overených spôsobov, ako možno spomaliť nárast dioptrií. Najúčinnejšou a neinvazívnou metódou sú napr. špeciálne okuliarové šošovky na spomalenie progresie myopie od rôznych výrobcov. Tie už dnes nájdete v sieti očných optík FOKUS po celom Slovensku, pričom špeciálne vyškolení optici poradia, ako okuliare správne používať a ako spomaliť progresiu detskej myopie. „Prirodzene, vplyv na rozvoj krátkozrakosti majú naše zvyky. Základom spomalenia progresie myopie u detí sú predovšetkým špeciálne okuliarové šošovky, ale tiež pobyt vonku na čerstvom vzduchu, a to najmenej 3 hodiny denne. Ten je prospešný aj z dôvodu lepšieho a prirodzeného osvetlenia, pretože pri čítaní a učení sa v uzavretej miestnosti pri slabšom umelom osvetlení sú oči viac namáhané, a teda sú náchylnejšie k neprirodzenému rastu. Okrem toho je vhodné, aby dieťa obmedzilo čas pri používaní digitálnych zariadení. Pri činnostiach do blízka sa odporúča dodržiavať optimálnu vzdialenosť minimálne 40 cm a vyššiu, zvlášť pri učení na mobiloch, tabletoch alebo na počítači,“ uzavrel Martin Slaný z optiky Fokus.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa