Trojnásobná mamička Ľubomíra Strážovská: Správame sa doma ekologicky, vyjadrujeme tým úctu k životu

gb, 26. októbra 2019 o 06:00

„Čokoľvek doma robíme, berieme pri tom do úvahy aj ekológiu," vraví mamička troch detí Ľubomíra Strážovská z Nového Mesta nad Váhom, ktorá pre náš web popísala, ako sa snaží chrániť životné prostredie.

Rodina Ľubomíry Strážovskej.

Foto: archív Ľubomíry Strážovskej

„Keď premýšľam nad tým, či sa správame doma ekologicky, pýtam sa samej seba, čo to vlastne znamená. To, že triedime doma odpad? To, že som kúpila úsporné hlavice na sprchovanie a učím deti zastavovať vodu, kým si mydlia ruky? Alebo aj to, že občas použijem namiesto jednorazovej plienky látkovú? To, že si zasadím do záhrady vlastnú zeleninu a nepoužijem na jej pestovanie umelé hnojivá a ochranné postreky? Alebo, že sa snažím nekupovať zbytočnosti?

Prichádzam na to, že pre mňa je ekológia synonymom rozumného, ohľaduplného, šetrného, jednoduchého a láskavého správania k sebe, k iným ľuďom, ku krajine, k zdrojom... a asi k životu všeobecne.

Myslím, že čokoľvek doma robíme, tak berieme do úvahy aj ekológiu. Či už to bola voľba prírodných materiálov pri zariaďovaní bývania, potom výber úsporných spotrebičov, stavba gabionového plota s výplňou kameňov z miestneho kameňolomu... Pri nákupe čohokoľvek, potravín, kozmetiky, drogérie, ale aj spotrebného tovaru ma zaujíma zloženie a vyberám si čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie, prípadne čo najľahšie odbúrateľné a ideálne vyrobené či dopestované čo najbližšie k miestu, kde žijem.

Snažím sa nenakupovať zbytočnosti, ale namiesto toho si dopriať kvalitu v každodenných veciach. Čo zvládnem a mám chuť, to si vyrobím sama či dopestujem doma. Využívam na maximum všetko, čo už máme, mám šikovného a ochotného manžela, ktorý opraví, čo sa opraviť dá. Niektoré veci, ktoré využívame len príležitostne, si požičiavame.

Keď nám to umožnia okolnosti, tak uprednostňujeme pred autom presúvanie v rámci mesta na bicykloch alebo peši. A mnoho iných drobností – od teploty vykurovania v zime až po regulovanie spotreby tekutého mydla riedením vodou, či zapojenie sa do zberu odpadkov v našom meste alebo nekonečného kolovania detského oblečenia medzi známymi aj neznámymi... Jednoducho detaily, malé krôčiky, o ktorých verím, že môžu svojou kvapkou prispieť k tomu, že prostredie, v ktorom žijeme, teraz bude použiteľné aj pre naše deti a ich deti...

Ekologické správanie je pre mňa životný štýl, ktorý mi je prirodzený a cítim sa v ňom dobre. Ja ním vyjadrujem vďaku za všetko, čo mi ako človeku bolo dané – od relatívne čistej krajiny, cez dostupnosť pitnej vody, dostatku potravín a všetkého, čo k životu potrebujem a zároveň túžbu, aby tieto benefity mohli mať aj tí, čo tu budú po nás.

No musím priznať, že v mojom živote mala ekológia aj tienisté stránky, s ktorými som si potrebovala urobiť poriadok a stále musím dávať pozor, aby som ju nepovýšila nad medziľudské vzťahy a aby napríklad nová plastová nádobka nebola zámienkou na novú hádku (úsmev)," hovorí Ľubomíra Strážovská.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa