Tip na akciu s deťmi: Harmónia v Modre ožije v sobotu dobovým piknikom

TASR, gb, 22. júna 2023 o 04:22

Bývalé letovisko Harmónia v Modre v Pezinskom okrese ožije cez víkend opäť dobovým piknikom. Mesto ním v sobotu 24. júna otvorí letnú turistickú sezónu. Pripravená bude dobová módna prehliadka, replika prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897, veterány, tanečné vystúpenia či tvorivé dielne pre deti.

Dobový piknik.

Foto: fb Travel Malé Karpaty

„Vyvetrajte skrine a oblečte si niečo pekné tematické, zoberte si piknikové koše, ležadlá, deky. Kto má chuť, môže sa zapojiť do súťažnej dobovej módnej prehliadky a predviesť prvorepublikovú módu,” pozýva riaditeľ Kultúrneho centra v Modre Ján Sklenár.

Na pikniku budú vystavené vozidlá z Veterán klubu Turčianske Teplice i historické traktory. Milovníkov histórie, jedla či vína poteší burza vinylových platní, pozeranie nemého filmu s klavírnym sprievodom, komentované prehliadky historických víl v Harmónii, lokálne gastro i modranské víno. Chýbať nebude ani bábkové divadlo či hra na flašinet alebo verklík, ktorý navodí atmosféru rakúsko-uhorských miest, keď hracie skrinky na kolesách dotvárali veľkomestský charakter.

Atmosféru doplní charleston, swing, dixieland, traditional, ragtimejazz či populárne piesne 50. až 70. rokov. V rámci sprievodného programu pripravili organizátori aj skautské hry a tvorivé dielne. Rodiny s deťmi sa môžu naučiť niečo o lese, sledovať budú môcť umelca zachytávajúceho štetcom objekty a atmosféru na lúke Otčenáške či pozorovať hviezdy na nočnej oblohe s modranským observatóriom. Kyvadlovú dopravu a okružné jazdy po okolí zabezpečí vláčik Prešporáčik.

Letovisko Harmónia, niekdajšie vyhľadávané rekreačné miesto založené na sklonku 19. storočia, navštevovali rekreanti z celej strednej Európy. Najväčší rozvoj priniesla letovisku takzvaná belle époque alebo krásne obdobie. Spojené s ním sú historické vily, tančiareň, reštaurácie, turistika či budovanie vyhliadok a rozhľadní. Neskôr pokračoval počas "zlatej éry", ako sa obdobie prvej polovice 20. storočia nazýva.

Pozrite si, ako to na takom dobovom pikniku vyzerá.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >