Reprezentačná trénerka slovenských gymnastiek Katarína Krekáňová: Som žiakom svojej dcéry

Patricia Poprocká, 23. marca 2019 o 06:08

Prostredníctvom dcéry som pochopila svojich rodičov a ešte viac si ich začala vážiť, hovorí o svojom materstve v našej ankete Katarína Krekáňová, trénerka slovenskej ženskej reprezentácie v športovej gymnastike. Žije v Detve, kde vedie aj tamojší gymnastický klub, jej dcéra Katarína študuje na vysokej škole. V živote sa drží kréda, že naše šťastie nemôže závisieť od nikoho iného a nikto nám nie je nič dlžný.

Katarína Krekáňová s dcérou Katarínou.

Foto: archív Kataríny Krekáňovej

Čo ma naučilo moje dieťa
Príchodom dieťaťa sa mi zmenil pohľad na mnoho vecí. Až tu som spoznala, čo je to skutočný strach, a ako ho ovládať. Prostredníctvom mojej dcéry som pochopila svojich rodičov, keď sa o nás, dovtedy podľa mňa „zbytočne“ báli, koľko času, mnohokrát i zdravia obetovali pre nás, aby nám nič nechýbalo. Vďaka dcére prišiel v mojom živote moment, kedy som si začala svojich rodičov vážiť podstatne viac ako doposiaľ. Na jednej strane zodpovednosť, na strane druhej obrovské obohatenie... Keby som to mala povedať jednou vetou, som žiakom svojej dcéry, ktorá má naučila vnímať nevšednosti života a prehodnotila môj rebríček hodnôt. Deti sú úprimné, neakceptujú pretvárku a je ťažké presvedčiť ich, že je niečo dobré, keď to tak nie je.

V čom mu chcem ísť vzorom
Mojím životným krédom je výrok: Kto chce nájde spôsob a kto nechce, nájde dôvod. Táto veta vyjadruje mňa a som hrdá, že v podobnom duchu funguje aj moja dcéra. Nájsť spôsob prekonať rôzne životné prekážky, pomôcť ľuďom v núdzi, podporiť dobré veci, nebáť sa postaviť tým zlým a hlavne nikdy, nikdy sa nevzdávať, veriť v realizáciu svojich snov až do poslednej iskierky nádeje. Snažím sa veci riešiť tak, aby neboli v rozpore s tým, čo som svojej dcére vždy vštepovala a vysvetľovala. A nechcem byť príkladom, respektíve vzorom v niečom, čo sama od seba nevyžadujem.

Čím ma rozosmeje
Mám obrovský zmysel pre humor a ten tvorí gro našich spoločných chvíľ, takže najviac ma rozosmeje svojím smiechom, ktorý je v pravom slova zmysle smiechom... Každá vtipná udalosť sa končí u nás smiechom z jej smiechu (úsmev).

So zverenkyňami na pretekoch.

Foto: archív Kataríny Krekáňovej

Čo s dcérou najradšej robím
Katarínka je moja rovnocenná partnerka a môžem s ňou hovoriť o čomkoľvek. Vážim si, že i s osobnými problémami nemá problém zdôveriť sa mi a vypočuť si moju radu. Milujem spoločné grilovačky, akcie spojené so zábavou, naše domáce majstrovanie a výlety po krásnom Slovensku.

Akú hlavnú radu do života jej chcem dať/dávam
Katarína je dospelá žena a chcem aby ostala taká, aká je. Pre mňa je výnimočná osoba, so zdravým pohľadom na život. Nech ostane čestná, spoľahlivá a nemeniaca zásady.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť
Vždy je čo zlepšovať, nakoľko nik nie je dokonalý, ale určite medzi priority patrí vymedziť si viac času na seba, rodinu, kde môžeme posunúť naše vzťahy ďalej... Popracovať na našich slabinách, názoroch, porozumení a prijatí vecí, s ktorými nie som úplne stotožnená.

K čomu chcem dieťa viesť
Chcem aby pochopila, že náš život bude iba taký, aký si ho urobíme sami a naše šťastie nemôže závisieť od nikoho iného. Nikto nám nie je nič dlžný. Dlžní sme iba sami sebe, aby sa z nás stal dobrý človek. Lebo lásku a úctu ľudí si musíme zaslúžiť.

Katarína Krekáňová

Vedie reprezentáciu SR v športovej gymnastike žien, zároveň je prezidentkou a vedúcou trénerkou Klubu športovej gymnastiky Detva. Je matkou vysokoškoláčky, Kataríny. Žije v Detve, kde je i poslankyňou mestského zastupiteľstva. Celý život sa venovala gymnastike, je žiackou majsterkou ešte Československej socialistickej republiky, vyhrala niekoľko medzinárodných súťaží a bola zaradená do výberu na OH 1992 v Barcelone. Ako trénerka vychovala niekoľko majsteriek Slovenska v žiackych, juniorských i seniorských kategóriách, zúčastnila sa na olympijských hrách 2004 v Aténach a 2012 v Londýne. Sedemkrát bola so zverenkyňami na majstrovstvách sveta, naposledy vlani v Katare 2018, osemkrát na majstrovstvách Európy.

S primátorom Detvy počas tradičných gymnastických pretekov v meste, Memoriálu manželov Žifčákovcov.

Foto: archív Kataríny Krekáňovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa