Petra Slezáková sa snaží o život bez odpadu: „Kupujem toho málo, využívam požičovne či susedskú výpomoc“

Gabriela Bachárová, 28. septembra 2019 o 04:56

Založila organizáciu Zero Waste Slovakia, ktorá sa snaží pôsobiť na ľudí, aby zredukovali na najnižšiu možnú mieru odpad vo svojej domácnosti. V našej ankete Čo robím pre záchranu planéty dnes odpovedá Petra Slezáková.

Petra Slezáková

Foto: Martina Juríčková

„Bola som priemerná žena, ktorá sa síce snažila zdravo žiť, ale mojím jediným merítkom bolo zdravie mojej rodiny. Zdravím mojej planéty som sa nijak špeciálne nezaoberala. Áno, triedila som papier, plasty a sklo. A myslela som si, že to stačí," vraví o sebe Petra Slezáková. Potom však natrafila na krátky dokumentárny film, ktorý hovoril o súčasných problémoch konzumnej spoločnosti a jej environmentálnom dopade tak polopatisticky, až ju to trochu vydesilo. „Začala som si k tej téme googliť, aby som sa dozvedela viac detailov a vtedy som narazila na pojem Zero Waste. Nuž a po vzhliadnutí inšpiratívnej prednášky Bei Johnson, kráľovnej Zero Waste, už nebolo cesty späť," popisuje.

„Snažím sa žiť tak, aby som minimalizovala svoj odpad a aj svoj dopad na životné prostredie. V praxi to znamená, že potraviny a drogériu nakupujem v bezobalových obchodoch, kde mi ich naložia do vlastných nádobiek či vrecúšok. Nepoužívam žiadne jednorazové veci, napríklad vodu si nosím vo vlastnej fľaši, zeleninu nakupujem do látkových sieťok, používam látkovú vreckovku a odličujem sa látkovými tampónikmi," vymenúva.

Nakupujem z druhej ruky

Zároveň sa snaží neplytvať obmedzenými zdrojmi našej planéty, a preto nakupuje iba to, čo nevyhnutne potrebuje: „A toho naozaj nie je veľa. Využívam rôzne požičovne, susedskú výpomoc alebo nakupujem z druhej ruky."

Prešla tiež na verejnú dopravu, a to v maximálnej možnej miere, či už v meste, alebo aj na dlhšie vzdialenosti: „Lietadlo a auto som zamenila za vlak a autobus. Tiež som prešla na takmer vegetariánsky jedálniček, pretože živočíšna výroba má príliš veľkú ekologickú stopu."

„Je obrovské množstvo vecí, ktoré môže každý z nás každý deň urobiť, aby sa na tejto planéte žilo lepšie. Klimatická kríza je reálna a my jej musíme čeliť pri každodennom rozhodovaní. Tak urobme niečo pre seba," dodáva Petra Slezáková.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa