Má vaše dieťa zdravé oči? Škôlky sa ešte môžu hlásiť na bezplatné meranie zraku

TASR, gb, 25. februára 2019 o 11:20

Škôlky sa ešte môžu prihlásiť na bezplatné meranie zraku, ktoré organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Tretí ročník projektu Zdravé oči už v škôlke, ktorý odštartoval vlani v októbri, má v pláne skontrolovať zrak ďalším 20-tisícom škôlkarom.

Nechajte svojmu dieťaťu vyšetriť zrak.

Foto: Shutterstock.com

Počas minulého ročníka skontrolovali oči 15 072 deťom v 313 materských školách. Od spustenia tretieho ročníka od októbra do konca januára zmerali zrak 5 612 deťom a návštevy škôlok pokračujú. „Ešte stále sú voľné miesta v Bratislavskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji, v ostatných krajoch sú kapacity už naplnené a merania prebiehajú podľa harmonogramu. Radi by sme preto oslovili riaditeľov materských škôl, aby neváhali a svoje škôlky zaregistrovali na bezplatné meranie na stránke www.zdraveocivskolke.sk,“ hovorí riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Tatiana Winterová. Nosnými mesiacmi bývajú mesiace marec, apríl a máj, keď zmerajú najviac detí.

Samotné meranie pomocou špeciálneho bezdotykového prístroja (autorefraktometra) je rýchle, bezbolestné a robí sa v známom prostredí škôlky. Koordinátor z Únie nevidiacich a slabozrakých prístrojom pripomínajúcim väčší fotoaparát dieťa skontroluje na diaľku, zo vzdialenosti jedného metra. „Projekt Zdravé oči v škôlke sa ukazuje už dlhodobo ako veľmi prospešný, s tým, že každý rok je vydaných viac ako dvetisíc odporúčaní na návštevu oftalmológa. Ide o zhruba štrnásť percent všetkých zmeraných detí, ktorým prístroj vykázal začínajúcu alebo rozvinutú zrakovú poruchu,“ vysvetľuje koordinátorka projektu z občianskeho združenia Billa ľuďom Jana Gregorovičová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa