„Keď chcete chrániť životné prostredie, nemusíte žiť ako pustovník,“ vraví Kristína Hudeková zo Živice

gb, 7. septembra 2019 o 04:14

Kristína Hudeková, programová riaditeľka mimovládnej organizácie Živica, sa snaží žiť tak, aby čo najmenej zaťažovala životné prostredie. Hovorí, že to nie je vôbec zložité ani v mestskom prostredí.

Kristína Hudeková.

Foto: archív Kristíny Hudekovej

„Snažím sa žiť tak, aby bol môj dopad na životné prostredie čo najmenší, no nemusela som zároveň žiť ako pustovník niekde v jaskyni. A napodiv to nie vôbec ťažké ani pri relatívne bežnom živote v meste. Nemám auto, ale jazdím na bicykli, nekupujem zbytočnosti, snažím sa vyhýbať zbytočným obalom, aby som si domov nenosila odpad, oblečenie si vymieňam s kamarátkami a keď už si musím kúpiť novú vec, vyberám si kvalitu, ktorá dlho vydrží a je možné ju opraviť," hovorí v našej pravidelnej sobotňajšej ankete Čo robím pre záchranu planéty Kristína Hudeková, ktorá je zároveň aj šéfredaktorkou portálu www.ciernalabut.sk.

„Keď si chcem dopriať, radosť mi miesto vecí robia zážitky, takže vybehnem na bicykel či niekam na výlet s priateľmi. Ak by som mala vypisovať celý zoznam, bolo by to asi na román, ale skúsim to zhrnúť v základných pojmoch: bicykel, vegetariánstvo, lokálne, bio, vlastné tašky, nerezová fľaša, tuhý šampón a mydlo, čapovaný krém na tvár, prateľné tampóny, kalíštek, eko prášok, lufa na riad, swap oblečenia. No a samozrejme podporujem všetky aktivity, ktoré tlačia na systémové zmeny, ktoré majú na ochranu životného prostredia oveľa väčší efekt."






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa