Iveta naštartovala rodinný biznis s kozmetikou: Neuveríte, čomu sa chcela venovať pôvodne!

PR článok, 22. februára 2023 o 05:00

Vidieť trpieť vlastné dieťa je pre rodiča jedným z najhorších zážitkov. Keď sa Ivete Burešovej Mikletičovej narodil synček s kožnými problémami, chcela mu pomôcť, a tak začala tvoriť vlastnú kozmetiku.


Dnes jej prípravky vyrábané v Pezinku milujú tisíce ľudí z celého Slovenska a značka Savon sa dokonca dostala už aj do Česka.

Pomohla manželovi aj synovi

Iveta vyrastala v inštalatérskej rodine a aj ju samotnú táto oblasť fascinovala. Nakoniec jej však osud zariadil úplne inú prácu. Jej druhorodeného syna Matiasa totiž trápil atopický ekzém a Iveta mu túžila pomôcť. Vyrobila svoje prvé prírodné mydlo a začala sa venovať aj zbieraniu byliniek. „Ekzém zmizol. Cítim, že to bolo súhrou viacerých vecí – mojou starostlivosťou, vyradením dráždivej kozmetiky, silou prírodných extraktov a takisto stravou,“ vysvetľuje.

Hoci na začiatku nečakala, že bude vyrábať niečo iné ako mydlá, postupne pribúdali aj iné druhy kozmetiky. Chcela totiž pomôcť aj manželovi, ktorý od detstva trpí psoriázou. „Nepoužíva žiadnu inú kozmetiku, len tú našu, a aj keď psoriáza celkom nezmizla, udržiava ju vo vynikajúcom stave. Práve manžel je môj najväčší podporovateľ. On mi hneď povie, ako cíti naše výrobky na pokožke, ako to vníma. To je pre mňa veľmi dôležité,“ dodáva Iveta.

Vytvoriť nový prípravok môže trvať roky

Okrem nápadu, ktorý často prichádza od rodiny alebo zákazníkov, je na začiatku tvorby každej novinky aj štúdium. „Zisťujem, ktoré zložky sú vhodné pre danú kozmetiku, ich účinky a prípadne dráždivosť. Potom prichádza experimentovanie a nepodarky, ktoré aj tak vždy zužitkujeme v rodine,“ hovorí s úsmevom Iveta.

Dostať kozmetiku do finálnej podoby trvá niekedy mesiace a občas až roky. „Napríklad náš kondicionér som vyvíjala s prestávkami dva roky, kým som nebola spokojná. Jednoducho som cítila, že potrebujem jeho výrobu na chvíľu odložiť, aby mali moje myšlienky priestor na dozretie, a potom som sa k nemu vrátila,“ vysvetľuje. Nasledujú dermatologické testy a kozmetika je pripravená na cestu k ľuďom.


Ručne zbierané byliny

Srdcovkou je pre Ivetu každý jej výrobok. Niektoré byliny, ktoré na prípravu kozmetiky používa, si dokonca sama pestuje. „Napríklad nechtík ručne zbierame, viažeme aj sušíme v presnej polohe, aby potom kvety na mydielku Nechtík Medovka vyzerali pekne,“ prezrádza Iveta.

Práve toto unikátne mydlo patrí spoločne s medovkovým telovým mliekom medzi najobľúbenejšie. „Skvelé spätné väzby máme aj na krém na suchú a ekzematickú pokožku Atopik. Zákazníci sú s ním veľmi spokojní a pomáha im. Tieto správy sú pre mňa pohonom vpred.“

Dnes Iveta pripravuje aj úplnú novinku – parfum z prírodných esenciálnych olejov, nie z vonných, ktoré sa bežne v parfumoch používajú. „Nesmierne ma to pohltilo a fascinuje ma to do špiku kostí. Veľmi sa na túto etapu teším.“

Rodinnú firmu rozbehla vďaka e-shopu

Svoje jedinečné výtvory sa Iveta rozhodla predávať prostredníctvom e-shopu a naštartovať tak vlastný biznis. „Začínala som s Wordpressom, ale jedna zákazníčka mi povedala o platforme Shoptet a opisovala ju veľmi jednoducho. Nemám väčšie IT skúsenosti, ktoré boli predtým nutné, ale v Shoptete je všetko krásne nachystané. Páči sa mi na ňom, že je prehľadný, jednoduchý na používanie a je prepojený aj s Merchant centrom, Googlom. Niektoré veci sú tak pre neítečkárov zrozumiteľnejšie a viete ich spraviť aj sami,“ hovorí.



Plusom na Shoptete, ktorý sa stal domovom pre desiatky tisíc online obchodov, je aj množstvo doplnkov. Tie síce nepotrebuje každý začínajúci e-shop, no časom a s pribúdajúcimi zákazníkmi ich môžete pridať a zjednodušia vám prácu. „Samozrejme, veľkým plusom je aj SEO,“ dopĺňa Iveta.

Práve e-shop jej pomohol, aby sa jej prípravky dostali medzi ľudí, a dnes aj vďaka nemu kozmetiku od rodinnej firmy Savon nájdete v niekoľkých partnerských predajniach na Slovensku i v Česku. „Začiatky sú vždy všelijaké, ale nedala som sa odradiť. Vďaka tomu máme stálych odberateľov a naše výrobky si našli svoju klientelu,“ hovorí Iveta, ktorá má hlavu plnú nápadov do budúcnosti. Fanúšikovia tejto značky sa teda majú na čo tešiť.

OTVORTE SI VLASTNÝ E-SHOP NA SHOPTETE AJ VY!













Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa