Festival Virvar prinesie do Košíc bábkové divadlá aj rôzne atrakcie

TASR, 5. júna 2019 o 05:50

Spolu 12 bábkových divadiel z ôsmich krajín sa predstaví na siedmom ročníku festivalu Virvar v Košiciach. Sprievodný program Dní bábkového divadla a hier pre rodiny ponúkne umelecké workshopy, atrakcie aj vystúpenia flašinetárov.

Festival Virvar začne už vo štvrtok 6. júna.

Foto: Bábkové divadlo Košice

V Košiciach sa okrem iných predstaví aj bábkové divadlo zo slovinského Mariboru, ktoré sa stalo celkovým víťazom Virvaru 2017. Po prvýkrát bude súčasťou festivalu umelec pochádzajúci z afrického štátu Burkina Faso, ktorý si pripravil inscenáciu Mea Culpa s prvkami tradičnej domorodej africkej kultúry. Dokopy si návštevníci budú môcť pozrieť 14 predstavení.

Ako povedal riaditeľ Virvaru 2019 a umelecký šéf divadla Ivan Sogel, nejde o obyčajný festival: „Ide o podujatia rôzneho druhu: aktivity, akcie, atrakcie, interaktívne hry, rôzne tvorivé dielne." Návštevníci si budú môcť niečo vyrobiť napríklad aj z kože alebo z hliny. Súčasťou festivalu budú i burzy kníh či starožitností. Aj tento rok sa v Košiciach stretnú flašinetári z viacerých krajín, na historických hudobných nástrojoch zahrajú na Hlavnej ulici, na Dominikánskom námestí aj pred Štátnym divadlom Košice.

Súčasťou bude aj prehliadka umeleckej tvorby a ukážky remeselných zručností hendikepovaných klientov sociálnych služieb Košického samosprávneho kraja - Most virvarových úsmevov. „Je to zaujímavá tvorba, je potrebné ju prezentovať. Nebude len na javisku, ale títo klienti nám pomáhajú aj s prípravou cien pre jednotlivé divadelné súbory," uviedol riaditeľ Bábkového divadla Košice Pavol Hrehorčák s tým, že aj v tomto ročníku bude účinkujúcich hodnotiť detská porota.

Program Virvaru 2019 bude na viacerých miestach v Košiciach vrátane priestorov košického Bábkového divadla a Divadla Thália. Začne sa sprievodom mestom s bábkami a maskami vo štvrtok 6. júna o tretej hodine na Hlavnej ulici. Bábkové divadlo Košice otvorí festival v rovnaký deň hrou Lišiak a Lišiačik a uzatvorí ho v nedeľu 9. júna predstavením O psovi, ktorý hľadal odvahu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >