Deti už od štyroch rokov sa môžu učiť jazyky s technológiami

PR článok, 12. mája 2022 o 00:00

Využívanie moderných technológií na učenie cudzích jazykov je už na školách bežnou praxou. Možno však neviete, že online nástroje môžu byť vhodnou pomôckou aj pri učení jazykov u detí vo veku škôlkarov. Jednou z osvedčených pomôcok je aplikácia WocaBee vo verzii pre najmenšie deti.


Učenie cudzích jazykov už od útleho veku dieťaťa má množstvo nesporných výhod. Deti vo veku do 7 rokov jazykové vedomosti doslova nasávajú, čo potvrdzujú nielen vedecké štúdie, ale aj reálne skúsenosti. Troj či štvorročné dieťa sa jazyk učí často rýchlejšie, ako starší žiak alebo dospelý študent.

„Mozog detí je v najlepšej forme na vstrebávanie jazyka od 3. trimestra tehotenstva približne do 7. roka života. Funguje prirodzene v hladine alpha alebo theta, v ktorej sa informácie ukladajú priamo do dlhodobej pamäte. Iste ste už počuli o kurzoch pre dospelých na učenie sa v hladine alpha. Nuž deti žiadnu hypnózu nepotrebujú,“ hovorí Dana Dobšíčková, majiteľka jazykovej školy Smiling Snake v Bratislave, ktorá sa na učenie detí v ranom veku špecializuje.

Učenie sa čohokoľvek je najefektívnejšie, keď je spojené s činnosťou, ktorá nás baví. Veľkou pomôckou môžu byť práve technológie – veď ktoré dieťa nebaví hrať sa na tablete? Niektorí rodičia však majú pred používaním technológií u najmenších detí prirodzený rešpekt.

„Som presvedčená, že moderné technológie majú miesto aj pri učení najmenších detí. V našej jazykovej škole máme s používaním aplikácií dobrú skúsenosť už u detí od dvoch rokov. Samozrejme sú to aplikácie vyvinuté cielene pre najmenších a teda obsahom aj formou sú vyhovujúce. Napríklad neobsahujú rýchlo blikajúce obrázky a majú aj časový obmedzovač,“ hovorí D. Dobšíčková.

Dôležité je teda v prvom rade vybrať si aplikáciu naozaj určenú a overenú pre najmenšiu vekovú kategóriu a dávať si pozor, aby pri nej deti nesedeli pridlho. Ak aplikácia neobsahuje časový obmedzovač, stačí si napríklad nastaviť budík. Jednou z osvedčených pomôcok pre deti vo veku 4 až 7 rokov je aplikácia WocaBee na učenie slovíčok vo verzii pre malé deti. Aplikácia sa využíva v materských školách a v prvých ročníkoch základných škôl, kedy deti ešte nevedia čítať a písať.

„Vo verzii aplikácie WocaBee pre najmenších sa deti učia slovíčka výhradne prostredníctvom obrázkov a zvukov. Učenie sa s aplikáciou je hravé a vďaka sofistikovaným metódam precvičovania a umelej inteligencii aj veľmi efektívne,“ hovorí Michal Ošvát, autor aplikácie WocaBee.

Slovíčka do aplikácie deťom zadáva učiteľ v tzv. balíčkoch, ktoré si potom deti doma precvičujú rôznymi metódami za pomoci obrázkov a zvukov. Zadávanie slovíčok je veľmi jednoduché, učiteľ vyberá zo slovíčok, ktoré už majú priradené obrázky a tak nemusí nič vyhľadávať. Umelá inteligencia v aplikácii dieťaťu predkladá na precvičovanie častejšie tie slovíčka, v ktorých robí chyby a učenie tak individuálne prispôsobuje jeho potrebám.

Aplikáciu WocaBee v štandardnej verzii pre deti od 7 rokov už vyskúšalo viac ako 300 000 žiakov a učiteľov v 9 európskych krajinách. Až 98 % učiteľov tvrdí, že WocaBee preukázateľne zlepšuje ich žiakom jazykové vedomosti. Podobné skúsenosti majú podľa Michala Ošváta aj učitelia s deťmi v materských školách vo verzii aplikácie pre najmenších.

Ak chcete svoje dieťa podporiť v učení jazyka v období, kedy je to najefektívnejšie, odporučte používanie WocaBee pre najmenšie deti vo vašej škôlke či škole. Presvedčíte sa, že správne využívané technológie môžu byť pri učení jazykov u malých detí veľkou pomôckou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa