Deti a mladí si môžu vyskúšať remeselnú zručnosť v celoslovenskej súťaži

gb, TASR, 4. marca 2019 o 05:55

Celoslovenskú súťažnú prehliadku remeselnej tvorivosti organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby v Bratislave pod názvom V krajine remesiel. Je určená pre deti a mládež vo veku osem až 15 rokov, ktoré do siedmeho ročníka podujatia zašlú svoje práce s prihláškou do 17. mája.

Ak máte doma šikovné dieťa, môže sa zapojiť do súťaže.

Foto: Shutterstock.com

Môžu to byť jednotlivci alebo žiaci základných škôl, základných umeleckých škôl, osemročných gymnázií, centier voľného času, kultúrnych a osvetových zariadení.

Zámerom súťaže je vzbudiť ich záujem o tradičné ľudové remeslá, posilniť vedomie kultúrnej identity, podporovať výtvarnú kreativitu a manuálnu zručnosť. Súťažiaci majú na výber vyskúšať si šikovnosť rúk a umeleckú fantáziu v šiestich témach podľa druhu materiálu - drevo, drôt, textil, maľba na sklo, pletenie z prútov, slamy alebo šúpolia. Najpestrejšia je šiesta téma s názvom Veci, čo nevedia všetci. V nej možno vytvoriť úžitkové alebo dekoratívne predmety z tradičných špecifických materiálov (koža, rohovina, mosadz, cín) technologickými postupmi výroby, akými sú ozdobné rezbárske techniky, zdobenie kraslíc farbením, batikovaním, voskovaním, vyškrabovaním, olepovaním slamou, bavlnkou či sitinou.

Porota, zložená z etnológov, výtvarníkov a výtvarných pedagógov, bude zaslané práce hodnotiť v dvoch vekových kategóriách: osem až 11 rokov a 12 až 15 rokov. Verejné vyhlásenie výsledkov a udelenie cien najlepším sa uskutoční v októbri pri otvorení výstavy V krajine remesiel. Podmienky sú na internetovej stránke www.uluv.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >