Chcú liečiť, nie úradovať. Ktoré potvrdenia pediatri odmietajú vydávať?

TASR, 26. februára 2023 o 04:17

Pediatri okrem iného navrhujú, aby neprítomnosť žiaka v škole ospravedlňoval jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia. Chcú, aby škola mohla vyžadovať lekárske potvrdenie iba vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch. Žiadajú tiež, aby nemuseli vystatovať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti absolvovať športový výcvik.

Pediatri sa chcú venovať pacientom, nie úradovať.

Foto: shutterstock.com

„Vzhľadom na kritický nedostatok primárnych pediatrov a zlé vyhliadky na zvýšenie ich stavu v blízkej, ale aj ďalekej budúcnosti je absolútne nevyhnutné v záujme zachovania základnej zdravotnej starostlivosti o deti odbremeniť naše ambulancie o agendu, ktorá nám neprináleží a ostáva v našej kompetencii z historických dôvodov,” uviedli pediatri v liste, ktorý poskytla lekárka Tatiana Speváková.

Lekári zdôraznili, že ich zapájanie do činností, ktoré by mali byť v kompetencii rodiča alebo sociálnych pracovníkov, je finančne neefektívne a pôsobí neatraktívne pre mladých lekárov. „Najviac však týmto mrhaním trpí pacient, pretože prichádzame do stavu, keď sa nemáme čas postarať o choré deti v dôsledky samoúčelného papierovania,” vyhlásili.

Rezort zdravotníctva uviedol, že situáciu dlhodobo rieši spoločne s jeho hlavnou odborníčkou pre oblasť pediatrie Elenou Prokopovou. Ustanovenie o ospravedlňovaní dieťaťa alebo žiaka rodičom len na dobu troch dní vníma ako neuspokojivé.

„Spoločným cieľom je nielen zmena aktuálneho stavu, ale vyriešenie otázky komplexne, teda takou úpravou, ktorá bude vyhovovať všetkým stranám - deťom, rodičom, pediatrom aj školám,” priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pre potvrdilo, že je otvorené komunikácii o znížení byrokracie v prípade lekárskych potvrdení. „Vzhľadom na to, že ide o nadrezortnú tému, rezort školstva ju bude komunikovať s MZ SR a hľadať riešenie, ktoré bude vhodné pre všetky strany, teda pre školy, pediatrov, ako aj pre žiakov a rodičov,” dodalo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa