Bábätká nie sú exponáty, aby sme ich vystavovali za sklom, vraví prednosta pôrodnice na bratislavských Kramároch docent Igor Rusňák

Patricia Poprocká, 21. marca 2019 o 06:00

Pôrodnica na Kramároch je prvá a zatiaľ jediná z troch štátnych bratislavských pôrodníc, ktoré umožňujú fyzický kontakt návštev s bábätkami. Inšpirovali sme sa zahraničím a tiež sme zaviedli formu kontaktných návštev, nechceme ukazovať bábätká ako exotické exponáty za sklom, vysvetľuje pre ahojmama.sk prednosta 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky SZU a Univerzitnej nemocnice v Bratislave docent Igor Rusňák.

Prednosta pôrodníckej kliniky na Kramároch doc. Igor Rusňák nevidí zmysel sklenených bariér medzi bábätkom a návštevami.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Prečo je vo vašej pôrodnici možný fyzický kontakt s bábätkami, kým v Ružinove a na Antolskej väčšina príbuzných môže stále vidieť nového člena rodiny len za sklom?
Nechcem hovoriť za druhých. V minulosti v žiadnej zo slovenských pôrodníc neboli možné návštevy bábätiek, ukazovali ich cez výrezy v stenách či sklá. My sme to zrušili už v roku 2003. Inšpirovali sme sa zahraničím, bol som na pobytoch napríklad v Porte či v Buenos Aires, a nikde žiadne sklá ani iné bariéry neboli. Keď je človek niekde dlho, navykne si na daný systém, aj na to, že sa bábätká ukazujú návštevám za sklom. Ale je to nezmysel. Pripomína to, keď sa niekde takto vystavujú vzácne exponáty či iné atrakcie. Ale bábätká nie sú ani exponáty ani atrakcie.

Priestor pre krátke návštevy na chodbe na Kramároch.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Priestor pre krátke návštevy na oddelení na Kramároch.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Chodba pre veľké návštevy na Kramároch. Prednosta Igor Rusňák so staničnou sestrou.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner
Nemali ste žiadne problémy s vedením nemocnice, ste predsa len stále súčasťou jednej, Univerzitnej nemocnice.
Neexistuje na to žiadna právna, hygienická ani legislatívna úprava. Sme v zdravotníctve, kde platia predpisy, ktoré sa musia dodržiavať, no potom sú predpisy, ktoré závisia od empatie a profesionálneho prístupu a pochopenia situácie.

Argument nemocníc, ktoré dodnes ukazujú bábätká za sklom, je, že ich takto chránia pred možnými nákazami.
Keď povolíme otcovi, dule, alebo inej ďalšej osobe byť pri pôrode, neskôr môže ten otec alebo ktokoľvek iný bývať s rodičkou a dieťaťom na izbe tri-štyri dni, tak prečo by sme potom nemali púšťať k dieťaťu návštevy? Je to nelogické. Prítomnosť rodiny a blízkych osôb, to je ten takzvaný "pôrod v obývačke," ktorý chceme dosiahnuť. Vytváranie bariéry je kontraproduktívne opatrenie. Napokon, už keď príde dieťa na svet, otec ho má na rukách bez toho, aby sme my poznali jeho epidemiologickú situáciu. Bolo by tiež zvláštne, že na jednej strane niekto zvonka môže byť s rodičkou a dieťaťom na izbe, a na druhej strane zavedieme kontakt počas návštev cez plexisklo. To by som nevedel celkom vysvetliť.

A čo chorobnosť bábätiek?
Za 15 rokov sme nezaznamenali žiaden zvýšený výskyt chorôb ani ničoho iného. Matká má dieťa v 24 hodinovej starostlivosti a preberá zaň zodpovednosť. Ona si má určiť, kto za ňou môže prísť na návštevu. Ak má niekto chrípku, tak sa asi dohodnú, že nepríde. Všetci vieme, že bábätko si ešte len vytvára imunitný systém a nemali by k nemu chodiť cudzie a už vôbec nie choré návštevy. Žena si ich reguluje sama. Navyše, ak nejaká žena porodí doma, čo my vtedy urobíme? Prídeme postaviť klietku, aby nik nechodil k novorodencovi? Nie, necháme to na jej zodpovednosti, ako aj tu v pôrodnici. V konečnom dôsledku, sme to často my lekári, kto je väčšou hrozbou pre dieťa než návštevy zvonka.

Ako to myslíte?
No, napríklad teraz ja: Prešiel som sem z polikliniky, kde som mal ambulanciu, cestou som sa zastavil na chirurgii a potom pôjdem na oddelenie. Čo myslíte, koľko baktérií na topánkach mám ja, a koľko vy? Vy prídete zvonku, z chodníka, tam ale streptokoky nežijú, v blate a na slnku ich UV svetlo vypáli. Znie to paradoxne, ale je to tak.

Teda nie sú potrebné ani návleky na nohy?
Nie sú. Aj tie sme zrušili, rovnako ako ich zrušili všade inde vo svete. Návleky používame len pre mechanické znečistenie obuvi, napríklad od blata.

Na pôrodnici údajne nemáte ani predpísané návštevné hodiny.
Presne tak. Zrušili sme ich. Vnútorný poriadok nemocnice umožňuje návštevné hodiny pacientom od 15. do 17. hodiny. Ale ja hovorím, že na šestonedelí nie sú pacienti. Sú tam zdravé ženy, ktoré porodili zdravé deti, žiaden pacient tam nie je. Nezdravé matky sú izolované na inom oddelení, rovnako aj bábätká, ktoré potrebujú špeciálnu starostlivosť v inkubátore. A keďže tam nie sú pacienti, upravili sme návštevy vnútorným predpisom. Od 10. ráno do ôsmej večer. Do desiatej sa porobí akurát vizita a potrebné veci. A potom môže prísť, kto kedy potrebuje. Máme zriadenú malú návštevnú miestnosť, kde sa odohrá mala návšteva mimo návštevných hodín, a veľkú návštevnú miestnosť, kde môžu byť všetci. Ženy často potrebujú priniesť z domu rôzne veci, a to majú muži či iní príbuzní čakať do tretej?

Pôrodnica na Kramároch prešla rekonštrukciou, mamičky s bábätkami majú zabezpečený komfort i možnosť stravovať sa na izbách.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Ak je voľné miesto, na izbe na Kramároch môže bývať s mamičkou a bábätkom aj otec.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >