Sladkosti sú pohromou pre mliečne zuby. Prečítajte si naše tipy, ako ich zachrániť!

PR článok, 29. mája 2023 o 04:00

Medzinárodný deň detí nám každý rok pripomína, aké dôležité sú naše deti a ich zdravie. Jedným z najdôležitejších aspektov zdravia detí sú ich zuby. Už pri starostlivosti o mliečne zuby si deti pri ich čistení osvojujú pravidelnú starostlivosť až do dospelosti. Preto je dôležité viesť deti k správnej technike čistenia a tiež ich oboznámiť s vplyvom sladkostí na zubnú sklovinu. Skvelým pomocníkom v boji proti zubnému kazu je (aj) zubná pasta s fluoridom, ktorá s ním vie „zatočiť“!


Vplyv sladkostí na detské zuby

Sladké jedlá a nápoje sú pre deti často neodolateľné, ale ich nadmerná konzumácia môže mať vplyv na zdravie ich zubov. Baktérie v ústach sa totiž „láskyplne“ živia cukrom a pri jeho rozklade produkujú kyselinu, ktorá môže poškodiť zubnú sklovinu. Preto je dôležité obmedziť konzumáciu sladkostí a pravidelne čistiť zuby 2-krát denne po dobu 2 minút.

Vápnik v strave a detské zubné pasty s fluoridom

Okrem spomínanej pravidelnej starostlivosti a správnej techniky čistenia zúbkov, s ktorými je dôležité deťom pomôcť, by sme sa mali zamerať aj na vyváženú a pestrú stravu. Jej súčasťou by mali byť potraviny, ktoré sú bohaté na vápnik, ako sú mliečne výrobky, brokolica, listová zelenina, mandľové mlieko a mak. Vápnik totiž pomáha posilňovať zubnú sklovinu, ktorá chráni zuby pred kyselinami a inými škodlivými látkami, ktoré môžu spôsobovať kazy a iné problémy so zubami.

Nezabúdajme ani na správnu zubnú pastu, ktorá vie pomôcť vďaka správnemu zloženiu, ktorého súčasťou je fluorid - ten tiež pomáha predchádzať vzniku zubného kazu a posilňovať zubnú sklovinu. Detské zubné pasty obsahujú väčšinou nižšiu dávku fluoridu ako zubné pasty pre dospelých, pretože nadmerné množstvo fluoridu môže byť pre deti nebezpečné. Avšak správne dávkovaný fluorid môže pomôcť posilniť zubnú sklovinu a zabrániť vzniku zubného kazu.


Slovenský výrobca zubných pást spod Tatier, biela perla©, ponúka dva druhy detských zubných pást s fluoridom – :junior 6+ a :kids. Junior 6+ je určená pre deti od 6 rokov a obsahuje 1450 ppmF fluoridu, čo je množstvo, ktoré odporúčajú zubári. Kids je určená pre deti od 3 do 6 rokov a obsahuje nižšiu dávku fluoridu 1 000 ppmF, pretože deti v tomto veku ešte úplne neovládajú techniku vyplachovania úst vodou po čistení zubov a prehĺtané množstvo fluoridu by mohlo byť pre nich nebezpečné.

Tip: Ak dieťa nevie vypľúvať, množstvo zubnej pasty na kefke by malo byť asi vo veľkosti jedného zrnka ryže. Ak dieťa už vie vypľúvať, množstvo pasty by malo byť cca vo veľkosti jedného hrášku.

Zdravé úsmevy pre naše deti s prírodným zložením

Významným faktorom pri starostlivosti o detské zuby je tiež vzdelávanie rodičov, ktoré môže pomôcť zlepšiť stav zubov ich detí a predchádzať mnohým zubným problémom. Preto je potrebné venovať tejto oblasti primeranú pozornosť. Pri výbere zubnej pasty by ste sa mali zamerať aj na iné zložky, ktoré obsahuje a vyvarovať sa SLS látkam a umelým penidlám.
:junior 6+ a :kids majú 97 %-ný obsah prírodných látok
, vďaka ktorým je úsmev prirodzene zdravý. Obe obsahujú repík, šalviu a bisabolol, ktoré zmierňujú podráždenie ďasien a posilňujú ich.

Tip: Z vnútornej strany krabičiek oboch detských zubných pást je omaľovanka.

Dostupné na bielaperla.sk s poštovným zadarmo a taktiež v drogériách DM a Teta, v potravinách Yeme a v lekárňach.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa