Právnička Janka Debrecéniová: Veľmi by som chcela, aby sa dcéry nebáli ísť vlastnou cestou

Patricia Poprocká, 20. apríla 2019 o 06:26

Už roky sa zaoberá ľudskými právami, vrátane práv žien pri pôrodoch. Sama je matkou dvoch dcér. Ako vraví, bola by rada, keby v budúcnosti nezostali ľahostajné k problémom okolo seba a nebáli sa angažovať do ich riešení. Ona sama v tomto ide dokonalým príkladom. Právnička a aktivista zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Janka Debrecéniová.

Janka Debrecéniová s dcérami rada tvorí. „Ony ma vtedy dirigujú, strihajú a vymýšľajú a ja šijem a potom to upratujem,“ usmieva sa.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Čo ma naučili moje deti
Moje dcéry – osemročná a takmer dvojročná – ma okrem iných vecí neustále učia potrebe otvorenosti mysle a potrebe pozerať sa na veci stále novými pohľadmi, bez predpojatosti a zautomatizovaných úsudkov. Tiež ma učia citlivejšiemu a uvedomelejšiemu narábaniu s vlastnou mocou.

V čom im chcem ísť vzorom
Myslím si, že sa viem postaviť za seba, za veci a princípy vo svojom okolí, ktoré sú dôležité, ale aj za ľudí, ktorých hlas z rôznych dôvodov nie je dostatočne počuť. Bola by som veľmi pyšná, ak by moje dcéry po mne zdedili aspoň kúsok mojej angažovanosti a aby neboli ľahostajné.

Čím ma rozosmejú
Obe moje dcéry majú výborný zmysel pre humor. Staršia je veľmi výrečná a svojimi výrokmi už niekoľko rokov zapĺňa klenotnicu rodinných historiek. Mnohé z týchto výrokov sa dostali aj do nášho rodinného „diskurzu“. Napríklad, keď mala asi dva roky, povedala som jej, že som na ňu pyšná. Ona mi bez váhania položila protiotázku: „Aj hldá?“

Čo s nimi najradšej robím
Keďže medzi mojimi dcérami je dosť veľký vekový rozdiel, najviac ma tešia aktivity alebo momenty, ktoré si obe spoločne užívajú. Býva to väčšinou nečakané a situačné, keď sa takto spoločne „naladia“. Inak s nimi rada trávim čas najmä čítaním, výletmi a aktivitami „pre šikovné ručičky“, ako súhrnne nazývame činnosti, pri ktorých sa dajú tvoriť rôzne originálne kúsky. Ony ma vtedy dirigujú, strihajú a vymýšľajú a ja šijem a potom to upratujem.

Akú radu do života im chcem dať/dávam
Je ťažké dávať deťom rady do života, lebo takéto „radenie“ máva často úplne opačný efekt. Snažím sa tiež strážiť sa v projektovaní si vlastných očakávaní do svojich detí. Zároveň ale považujem za dôležité, aby moje dcéry mali v sebe zabudovaný pocit zodpovednosti, boli empatické a ohľaduplné, a aby vedeli, že všetko má svoje limity a zdroje nie sú bezhraničné. A tiež, aby to nepreháňali s nezdravým jedlom.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť
Veľmi túžim tráviť s nimi viac kvalitného a vzájomne obohacujúceho času. Tiež by som veľmi chcela mať trochu viac trpezlivosti a schopnosti im zúčastnene načúvať.

K čomu ich chcem viesť
Veľmi by som chcela, aby moje dcéry boli autonómne, aby nepodliehali sociálnej kontrole okolia a nebáli sa ísť svojou vlastnou cestou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa