Ľudka Tóthová: Deti nepoznajú hodinky

Gabriela Bachárová, 1. júna 2019 o 06:10

„Deti si veci potrebujú robiť svojím tempom. Naučila som sa radšej trochu dlhšie počkať, dať dieťaťu priestor, než aby som naň tlačila a situáciu zhoršila," vraví v našej každotýždňovej ankete Mamy o materstve Ľudka Tóthová, mamička Lukáša (skoro 3 roky) a Nikoly (7 mesiacov) a zároveň poradkyňa pre jednoduchý pôrod.

Lukáš a Nikola, deti Ľudky Tóthovej.

Foto: Zamona foto

Čo ma naučili moje deti

Naučili ma trpezlivosti. Deti nepoznajú hodinky... ony majú čas, na všetko. No my dospelí často ten čas nemáme a tlačíme na deti, aby boli rýchlejšie. Ale oni veci potrebujú robiť svojím tempom. Naučila som sa radšej trochu dlhšie počkať, dať dieťaťu priestor, než aby som na dieťa tlačila a situáciu zhoršila. Tiež som s príchodom prvého dieťaťa objavila svoje poslanie v živote. Pôrod prvého dieťaťa mi ukázal smer, ktorým som sa vydala... pomáhať ženám v tehotenstve, pôrode a pri dojčení.

V čom im chcem ísť vzorom

V tomto, že majú veriť v seba a stáť si za svojím názorom. Neveriť všetkému len preto, že sa to tak robí, alebo, že to povedala nejaká autorita. Prajem si, aby moje deti mali zdravý úsudok a vedeli sa samé dobre rozhodnúť, čo je správne a čo nie.

Čím ma rozosmejú

Svojou detskou úprimnosťou. A tiež schopnosťou úžasné načasovať čokoľvek v najnevhodnejšiu chvíľu. Hlavne čo sa týka nutnosti ísť na wc, keď si konečne sadnem k obedu, keď sa konečne všetci vyobliekame a obujeme pri dverách... Už sa z toho len smejem.

Ľudka Tóthová s deťmi.

Foto: archív Ľudky Tóthovej

Čo s nimi najradšej robím

Najradšej sa s nimi mojkám a objímam ich. Maličké sú len raz a treba si to poriadne vychutnať.

Akú radu do života im chcem dať

Veriť si, že zvládnu čokoľvek, čo ich v živote postretne. Pretože len tak dosiahnu to, čo budú chcieť. Naše myšlienky majú veľkú moc, pretože tie vedú k pocitom, pocity k činom a činy k výsledkom.

Ľudka Tóthová ako nastávajúca mamička.

Foto: Katarína Petrášová

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť

Schopnosť porozumieť, prečo deti robia to, čo robia. Učím sa to postupne s novými situáciami. Pochopiť detskú, čistú dušičku je to najpodstatnejšie.

K čomu chcem deti viesť

K zdravému životu a mysleniu. Pretože v dnešnom svete je bežne veľa zlého, bohužiaľ. Je veľmi dôležité rozlišovať, čo im v živote pomôže a čo uškodí. Od prostredia, v ktorom budú žiť, cez potravu, ktorú budú jesť až po ľudí, ktorých budú mať pri sebe.

Ľudka Tóthová o sebe
Som mamička dvoch úžasných detičiek, ktoré mi ukázali životnú cestu. Pomáhať ženám prežiť krásne, zdravé tehotenstvo, pripraviť sa na hladký, jemný, prirodzený pôrod a vychutnať si prvé, nádherné chvíle s bábätkom. Som poradkyňou pre jednoduchý pôrod (www.jednoduchy-porod.sk), lektorka HypnoPôrodu a laktačná poradkyňa Mamily.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa