Herec Lukáš Latinák: Užite si Ružinú, na budúci rok to už nebude možné

Patricia Poprocká, 6. júla 2019 o 06:03

Lukáš Latinák pochádza z Hriňovej a na Podpoľanie sa dodnes veľmi rád vracia. Jeho tip na letný rodinný výlet je kúsok odtiaľ. Do našej ankety sme ho oslovili na Festivale kultúry a športu v Medzilaborciach, kde vystupoval v tomto „nedetvianskom“ kroji.

Pre rozvoj turistického ruchu je podľa Lukáša Latináka dôležité, aby sa človek niekde zdržal aspoň tri dni. V Divíne to možné je, vraví.

Foto: Patricia Poprocká

Zdravím čitateľov Pravdy a ahojmamy! Tip na letný výlet? Ako prvé mi napadá miesto, kde som bol naposledy, môže to poslúžiť ako inšpirácia. Boli sme u mojich rodičov v Hriňovej a neďaleko smerom na Lučenec, v Mýtnej sa odbočuje k vodnej nádrži Ružiná.

Zrúcanina hradu je z dediny ľahko dostupná.

Foto: Patricia Poprocká

Toto leto je výnimočná možnosť ešte si užiť túto vodnú plochu, pretože na budúci rok sa bude postupne vypúšťať, idú tam opravovať hrádzu. Takže teraz to treba ešte využiť, aj si to užiť. Pri Ružinej, myslím priamo pri vode, sa dá s deckami stráviť celý deň.

Ráno, kým je chladnejšie, alebo na druhý deň, sa dá ísť do Divína, ktorý je tesne pri nej. Je tam hrad, ktorý opravujú miestni dobrovoľníci v spolupráci s obecným úradom.

Prehliadka Divína je nenáročný výlet, pre deti fakt dobrý, od cesty kúsok. Rodičia sa môžu ešte potom zastaviť v dedine na kávu či kúpiť deťom zmrzlinu. Keby ich to neomrzelo a chceli by si ísť ešte niečo pozrieť, v Divíne je aj Zichiho kaštieľ, kde je krásne múzeum. Naozaj veľmi dobré. A k tomu ešte zaujímavé sprievodné slovo, vďaka ktorému som tam objavil kus histórie, ktorý som v tom kraji vôbec nepoznal.

Môj tip je teda Divín, Ružiná. Dá sa tam vydržať a premotať pokojne aj tri dni. To je vlastne základ turizmu na Slovensku, aby sa niekto v regióne zdržal aspoň tri dni. A tam je sa kde zdržať.

Krásny výhľad na Ružinú z Divína.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa