11x kysnuté koláče do ruky, ideálne do školy, ale aj na prvý jarný výlet

Gabriela Bachárová, 25. marca 2023 o 05:00

Tieto kysnuté koláče výborne chutia, dobre zasýtia a navyše sú praktické, lebo sa dajú jednoducho zobrať do ruky. Pribaľte ich deťom na desiatu alebo celej rodine na víkendové potulky.

Jablkovo-pudingové koláče.

Foto: varecha.sk

Desať nápaditých receptov na úžasné kysnuté koláče nájdete na webe www.varecha.sk, konkrétne na tomto odkaze. V ponuke sú taštičky s tvarohovou a jablkovou plnkou, čistinkine tvarohové hrebene, plnená cukrovo-škoricová rolka, plnené farebné rožteky na sladko, tvarohovo-čokoládové kysnuté koláče, kysnuté tvarohové rožky a šatôčky, jablkové šatôčky, jemné tvarohové koláče, jemné turecké rožky a Jablkové taštičky

Jablkovo-pudingové koláče

Výborné kysnuté koláče s bohatou plnkou. Takejto dobrote odolá málokto.
Suroviny

Cesto:
1 kg hladkej múky
100 g polohrubej múky
250 g kryštálového cukru
2 dl oleja
2 dl bieleho jogurtu
2 ks bielkov
cca 3,5-4 dl mlieka
42 g čerstvého droždia
4 PL citrónovej šťavy
1 PL soli

Jablková plnka:
3 ks jabĺk
2 PL vanilkového pudingu v prášku
1 PL mletej škorice
podľa chuti kryštálový cukor

Pudingová plnka:
500 ml mlieka
1 balenie vanilkového pudingu v prášku
podľa chuti cukor

Na potretie:
2 ks žĺtkov

Postup
1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, soľ a cukor. Potom pridáme jogurt, olej, bielky, citrónovú šťavu a napučaný kvások. Ten sme si spravili z mlieka, 42 gramov droždia a jednej kávovej lyžičky cukru. Vypracujeme jemné, hladké, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Ak vám štyri decilitre mlieka nestačia, tak ešte pridajte, aby ste dostali požadovanú konzistenciu cesta. Po vypracovaní cesto trochu pomúčime a len zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca jednu hodinu.

2. Medzitým si klasicky z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding a necháme stuhnúť. Tesne predtým, ako nám už cesto vykyslo, si pripravíme aj jablkovú plnku. Tri väčšie jablká očistíme, časť jabĺk postrúhame na väčších slzách a časť pokrájame na malé kocky. Pridáme cukor podľa chuti, škoricu.

3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru väčšieho tenšieho obdĺžnika. Nakoniec ho pokrájame na štvorce. Príliš malé a úzke nerobte, aby sa dali dobre plniť a aj zatvoriť.

4. Každý kúsok trošku rozťapkáme a do jednej strany cesta urobíme zárezy. Na druhú stranu dáme plnku, pozdĺž jablkovú a vedľa nej pozdĺž puding. Prikryjeme pozakrajovanou stranou cesta a okraje dobre popritláčame. Plnkou vôbec nešetrite, nemala by vám ostať nazvyš.

5. Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou vody. Nenecháme podkysnúť, ale ihneď dáme piecť na cca 25 minút do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

6. Sú chuťovo vynikajúce, cesto je mäkučké a ľahké. A takéto vydržia aj na druhý deň. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa