Majitelia úspešnej zmrzlinárne Gelateria da Claudia: Kvalita je pre nás základom úspešného podnikania

Keď prechádzate popri areáli hier Radosť pri Štrkoveckom jazere, určite si všimnete rad ľudí pri tunajšej zmrzlinárni. Stoja pred Gelateria da Claudia, ktorej majiteľmi sú Andrea Ivan Martino a Nicole Kollárová. Talian Andrea začínal ako cukrár, pracoval v prestížnych reštauráciách v zahraničí, nakoniec mu však učarovala zmrzlina ale aj Slovenka Nicole. Od minulého roka majú spomínanú zmrzlináreň a Andrea vyrába zmrzlinu v bratislavskom Ružinove.

11.08.2023 14:22
debata
Andrea Ivan Martino
Gelateria da Claudia Andrea Ivan Martino

Ako ste sa dostali k zmrzline a tomu, že ju budete vyrábať a predávať?

Andrea: S prácou v gastre som začal už v mladom veku. Postupom času som sa špecializoval na pozíciu cukrára (pastry chef), pracoval som v luxusných hoteloch aj v michelinských reštauráciách. Dobrý pastry chef musí ovládať širokú škálu techník a znalostí, od cukroviniek, cez dezerty až po croissanty, čokoládu a zmrzlinu. Snažil som sa získať z každej jednej oblasti to najlepšie a keď prišiel čas na “veľký skok” a to otvorenie svojej vlastnej prevádzky, vedel som, že zmrzlina je tá správna voľba. Dalo mi to slobodu využiť všetky znalosti a techniky na vytvorenie tej najlepšej zmrzliny s ohľadom na každú použitú ingredienciu. Inšpirovali ma aj niektoré klasické dezerty, samozrejme vždy zohľadňujem plne remeselný spôsob výroby a snažím sa dosiahnuť požadovanú chuť používaním výlučne základných ingrediencí bez akýchkoľvek polotovarov.

Nicole Kollárová
gelato Nicole Kollárová

Prečo ste sa rozhodli otvoriť vašu prevádzku práve v Ružinove?

Andrea & Nicole: Minulý rok sa nám naskytla výborná príležitosť prebrať zabehnutú prevádzku – Gelateria da Claudia – v Ružinove. Jej vtedajšia majiteľka zdieľala rovnakú filozofiu výroby, akú máme aj my. Pre nás nebol výber lokality však vôbec dôležitý, sústredili sme sa v širšom ponímaní len na Bratislavu. Vedeli sme, že výnimočnosť nášho konceptu, teda remeselný spôsob výroby zmrzliny, bude docenený v akejkoľvek mestskej časti.

Z akých surovín zmrzlinu vyrábate?

Andrea&Nicole: Radi nechávame výrobu jednoduchú a tradičnú. Pre náš zmrzlinový základ používame mlieko, smotanu a cukor. Podľa toho, akú príchuť chceme dosiahnuť, pridávame k základu vysokokvalitné suroviny. Keďže slovenský trh je prispôsobený skôr na výrobu zmrzliny z polotovarov, bolo pre nás dosť tažké nájsť dodávateľov, ktorí by nám vedeli dodávať suroviny podľa našich požiadaniek. Keďže Andrea je z Talianska, mali sme možnosť získať niektoré suroviny aj odtiaľ, medzi nimi napríklad aj pastu z piemontských lieskových orechov.

gelato

Čo je pri jej výrobe najdôležitejšie, na čo kladiete najväčší dôraz?

Andrea&Nicole: Najväčší dôraz kladieme na čerstvosť zmrzliny, dodržiavanie hygienických sťandardov a potravinovej bezpečnosti. Mala by to byť samozrejmosť avšak sú prevádzky, kde sa zmrzlina recykluje – nechá sa rozmraziť a potom opätovne zmrazí, to je pre nás absolútne neprijateľné.

Aká má podľa vás byť kvalitná zmrzlina?

Andrea&Nicole: Kvalitná zmrzlina je taká, ktorá má naozajstnú chuť a v neposlednom rade aj farbu. Farba vám už pri výbere zmrzliny veľa napovie.

Aké sú momentálne trendy v chutiach a v konzumácii zmrzliny?

Nicole: Ak hovorím za slovenských konzumentov, môžem povedať, že vačšina ľudí si dáva menej kopčekov a to preto, že porcie sú väčšie a ceny vyššie. Takže priemer sú dva kopčeky na osobu. Samozrejme nájdu sa stále zákazníci, ktoré svoje návyky nemenia a dajú si aj päť kopčekov. Čo sa týka chutí, posledné dva roky môžeme sledovať obrovský záujem o pistáciovú zmrzlinu a aj preto sme ju tento rok zaradili medzi príchute, ktoré jednoducho musíme mať každý deň. Povedala by som, že ľudia sa dajú rozdeliť do dvoch kategórií: na tých, ktorí sú verní klasikám ako je vanilka, čokoláda, citrón, jahoda a na tých, ktorí vyhľadávajú a radi skúšajú nové príchute.

Ktoré príchute chutia vašim zákazníkom najviac?

Andrea&Nicole: Naši zákazníci majú najradšej smotanovú zmrzlinu s vrstvou karamelového krému navrchu. Veľmi žiadané sú najmä v letných mesiacoch aj alkoholové príchute ako Prosecco, Piña Colada či Aperol Spritz.

Čo zo svojho sortimentu by ste im odporúčali a nechajú si odporučiť?

Nicole: Keď sa nás zákazníci pýtajú, ktorá je príchuť dobrá, vždy sa usmejem a poviem, že všetky. Niekomu sa to môže zdať ako "lenivá” odpoveď, ja som však naozaj presvedčená, že každá jedna príchuť je výnimočná a plná naozajstnej chuti. Nikdy by sme totiž neponúkali zákazníkom takú zmrzlinu, o ktorej by sme sami neboli presvedčení, že je dobrá. Keď sa ma však hostia pýtajú, odporúčam vačšinou tie príchute, ktoré nemáme v našej každodennej ponuke.

gelato

Aké prostriedky používate, aby ste dávali o sebe vedieť a ako sa snažíte upútať pozornosť a priazeň zákazníkov?

Nicole&Andrea: Využívame klasicky sociálne siete, avšak myslíme si, že najviac sa o nás ľudia dozvedajú odporúčaním od niekoho, kto si u nás už zmrzlinu dal. Pozornosť upútaváne zaujímavými kombináciami chutí či predstavením aj takých príchutí, ktoré nie sú v našich končinách až také bežné a známe.

Súhlasíte s tým, že kvalita je najlepšie odporúčanie?

Nicole&Andrea: V našom prípade určite áno. Kvalita je pre nás základom úspešného podnikania a budujeme na nej lojalitu a dôveru zákazníkov. Nie všetky biznis plány ju totiž majú na prvom mieste, avšak to u nás neplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmrzlina #zmrzlináreň

+ Hydratácia je základom dobrého zdravia, nepodceňujte ju.
Vy sami sa musíte rozhodnúť, čo v živote chcete...

+ Čas strávený v prírode obnoví vašu energiu a zlepší zdravie.
Vyhýbanie sa impulzívnym nákupom udrží váš rozpočet...