Dieťa 1 — 6

  • Obrázok Pred 28 rokmi bola priekopníčka

    Pred 28 rokmi bola priekopníčka

    Na Ivanu sa v Bratislave pred 28 rokmi pozerali ako na zjavenie. Na začiatku 90-tych rokov sa o dojčení zďaleka nerozprávalo toľko ako teraz. Skôr naopak, ešte platili socialistické praktiky, podľa ktorých nebolo dojčenie nijako zvlášť preferované. Prvé tri mesiace, nanajvýš šesť, a dosť, ide sa na sunar.

  • Obrázok Mami, mlieko! Dá sa ešte?

    Mami, mlieko! Dá sa ešte?

    Šesť mesiacov, rok, donekonečna? Otázku dokedy dojčiť rieši často viac okolie než samotná matka. Existuje nejaká hranica, a mala by vôbec byť?

  • Obrázok Dovoľte dieťaťu vyjadriť hnev

    Dovoľte dieťaťu vyjadriť hnev

    Keď sa dieťa začne zlostiť, kričí alebo dupoce nohami, rodičia sa ho obvykle snažia okamžite zastaviť. Prestaň! Koľkokrát za deň toto slovo vyslovíte? Veľký výchovný efekt to nemá, dieťaťu naopak potlačovanie emócií škodí. Naučte ho vyjadriť hnev prijateľným spôsobom.

  • Obrázok Čo by za to deti v Afrike dali... 5 viet, ktoré si radšej odpustite

    Čo by za to deti v Afrike dali... 5 viet, ktoré si radšej odpustite

    Sľubovali ste si, že tie vety pred vlastnými deťmi nikdy nevyslovíte. Počuli ste ich od svojich rodičov a pripadali vám vážne hlúpe. Našťastie sa s tým ešte dá niečo robiť.

  • Obrázok Bez plyšiaka neodídem! Prečo deti potrebujú mäkučkého kamaráta

    Bez plyšiaka neodídem! Prečo deti potrebujú mäkučkého kamaráta

    Trojročná Katka stratila na výlete svojho plyšového medvedíka. A nastal koniec sveta! Rodičia ju presvedčovali, že jej kúpia takého istého, len nech už prestane rumázgať.

  • Obrázok Nech sa trochu nudia! Deti potrebujú aj čas, ktorý im nebude nikto organizovať

    Nech sa trochu nudia! Deti potrebujú aj čas, ktorý im nebude nikto organizovať

    Má vaše dieťa každé odpoludnie nejaké krúžok? Program rozplánovaný na minúty? Rodičia sa snažia svojich potomkov všemožne rozvíjať, čo je určite chvályhodné, ale mali by im dopriať aj dostatok neorganizovaného voľna, kedy si budú robiť, čo samy chcú. Alebo sa len tak nudiť.

  • Obrázok Viete deťom nakvapkať do nosa? Je to malá veda!

    Viete deťom nakvapkať do nosa? Je to malá veda!

    Na prvý pohľad sa zdá, že nič na svete nie je jednoduchšie, ako kvapnúť deťom do nošteka. V skutočnosti je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých a pre niekoho nie tak známych pravidel, aby mal liek požadovaný účinok.

  • Obrázok Žiarli na súrodenca? Namiesto trestu mu uznajte jeho pocity

    Žiarli na súrodenca? Namiesto trestu mu uznajte jeho pocity

    S detskou žiarlivosťou sa stretla väčšina matiek, ktoré majú viac detí. Počiatočnú eufóriu po príchode nového člena domácnosti vystriedali starosti s tým, že starší súrodenec nevedel prijať mladšieho. V extrémnych prípadoch ho dokonca pristihli, ako robí malému zle. Pre rodičov je to veľmi náročná situácia. Čo ako sa snažia, vysvetľujú, márne...

  • Obrázok Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

    Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

    Keď je dieťa často umrnčané, zlostí sa či nechce počúvať, nehľadajte za tým hneď svoje výchovné zlyhanie. Čo ak má len nedostatok pohybu?

  • Obrázok Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

    Rozprávky deťom v čínskych škôlkach hovoria roboti

    Deti v materskej škôlke v čínskom Pekingu prepukajú v smiech, keď sa snažia vylúštiť hádanku, ktorú dostali od svojho nového učiteľa, malého roztomilého robota s okrúhlou hlavičkou a tvárou v podobe dotykovej obrazovky. Vzdelávací asistent Keeko, ktorý meria 60 centimetrov, sa používa už v 600 materských škôlkach v krajine. Rozpráva deťom príbehy a dáva im rozličné úlohy a hádanky.

  • Obrázok Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

    Deti v materských školách pijú priveľa sladkého. Situácia je podľa zubárov alarmujúca

    Deťom v predškolských zariadeniach podávajú priveľa sladených nápojov. Tie majú v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou za následok vysoký výskyt pokazených a plombovaných zubov. Slovenskí zubári bijú na poplach.

Ďalšie naše weby