Zvoľte priority, vypnite gazdinú! Ako zvládnuť pri malom dieťati skorý návrat do práce

Patricia Poprocká, 16. septembra 2019 o 06:11

Kedy ste sa vrátili po materskej do práce? Trojročná rodičovská dovolenka u nás je v porovnaní so západnou Európou veľká vymoženosť, ktorú však, žiaľ, nemôžu využiť všetky matky. Motívy sú rôzne, tlak od zamestnávateľa, zlá finančná situácia, kariéra... Mnoho žien nastúpilo do práce práve teraz, ako sa začal školský rok. Čo všetko sa v ich živote mení a ako tomu prispôsobiť starostlivosť o malé dieťa?

Do práce sa po materskej netreba náhliť, žiaľ, nie všetky ženy si môžu dovoliť venovať sa dieťaťu až do jeho troch rokov.

Foto: shutterstock.com

Nástup do práce je stresujúci pre matku i pre dieťa. Noví opatrovatelia, nový režim, nový spôsob stravovania...

Iná osoba

Z pohľadu dieťaťa, matka, najbližšia osoba odchádza od neho na niekoľko hodín, čo je psychicky náročná situácia. Ideálne je, ak dieťa zostane doma s niekým, koho pozná. Najlepší je otec, starý rodič, prípadne známa opatrovateľka. Jasle pre najmenšie deti nie sú vhodné, psychiatri upozorňujú na veľký vnútorný stres a osamelosť, ktoré dieťa pociťuje, a to aj v prípade, že navonok vyzerá pokojne. Problémy sa prejavia neskôr, napríklad neschopnosťou nadväzovať harmonické vzťahy, v horších prípadoch dokonca depresiami. Staršie deti už môžu nastúpiť do škôlky, odporúča na ňu privykať postupne.

Iný režim

Okrem neprítomnosti matky nastupuje ešte aj tIak zvyknúť si na režim, hoci ho malé deti spravidla nemajú a nie je ani dôvod, aby mali. Keď však matka odchádza do práce, situácia sa mení.

Pohodička, spíme, dokedy chceme a jeme, kedy máme chuť, sa končí. Dieťa si chtiac-nechtiac musí navyknúť na vstávanie v určitú hodinu, ak ho napríklad matka nosí k niekomu, kto sa oň postará, prípadne ak si ho chce ešte pred odchodom do práce užiť. Potom sa zas prispôsobuje návratu matky z práce.

Iné dojčenie

Nástup do práce neznamená, že treba skončiť s dojčením. Naopak, dojčenie je dokonca potrebnejšie než predtým, nejde ani tak o výživu ako o psychickú pohodu – dojčenie pomáha dieťaťu prekonať stres z odlúčenia. Dojčenie je však už tiež iné.

Mamičky sa často stretávajú s tým, že keď nastúpia do práce, ich maličké dieťa si dojčenie žiada častejšie, to je jeho spôsob vyrovnávania sa s novou situáciou. Viac než o samotné materské mlieko mu ide o matkin prsník, jej blízkosť, istotu, pri nej cíti.

Mnoho žien necháva doma odsaté mlieko, často sa však stáva, že ho dieťa odmietne piť. Nie je to prekvapujúce a podľa laktačnej poradkyne Jany Michálkovej z toho netreba ani robiť problém. Do polroka má byť dieťa výlučne dojčené, potom popri dojčení nastupujú príkrmy. A hoci je materské mlieko/dojčenie stále veľmi dôležité, nič sa nestane, ak si počas neprítomnosti matky dá dieťa len príkrm a vodu. „Večer či popoludní pri matke potom dieťa dojčením všetko dobehne, vôbec netreba ani umelé mlieko,“ vraví Jana Michálková.

Ako si udržať dojčenie

„Základom je spoločný spánok v jednej posteli, ktorý napomáha dobehnúť stratený fyzický kontakt cez deň,“ pripomína laktačná poradkyňa jednu z dôležitých zásad pokračovania dojčenia. Je tiež dobré, aby dojčenie bolo počas dňa čo najviac rovnomerné. Teda, ak sa dá, aby dieťatko mohol niekto matke počas dňa priniesť na nadojčenie, najmä ak je mladšie než jeden rok. Náš Zákonník práce umožňuje matkám polhodinovú prestávku na dojčenie, a ak má bábätko menej než pol roka, tak dokonca dve polhodinové prestávky.

Ak však dojčenie v práci napriek tomu možné nie je, odporúča sa matkám mlieko si počas dňa aspoň odstriekavať. Netreba odsávačkou, stačí ručne, pokojne aj do umývadla. Ide totiž predovšetkým o udržanie tvorby mlieka, nie o vytvorenie zásob. Dieťa si mlieko potom vypije popoludní z prsníka samé. Odstriekanie je však signál prsníkom, aby na tvorbe mlieka naďalej pracovali a uľaví aj napätiu v nich.

„Znížená tvorba mlieka v prvých dňoch po odlúčení je normálna,“ zdôrazňuje Jana Michálková. Telo sa musí prispôsobiť novej situácii. A naopak, v prvých dňoch odlúčenia zasa musia matky počítať so zvýšenou potrebou dieťaťa dojčiť sa. „To je tiež v poriadku, takže len vyložiť nohy a splniť potrebu dieťaťa,“ odkazuje poradkyňa. V žiadnom prípade sa neodporúča dávať dieťaťu náhrady prsníka ako cumlík či fľašu.

Iné priority

Po nástupe do práce sa nedá zvládnuť všetko, čo matka zvládala, kým nepracovala. „Musíte byť mamou a byť v práci. Vypnite gazdinú,“ konštatuje Jana Michálková. Domácnosť to znesie, navyše, ide len o pár mesiacov, kým sa všetko dostane do zabehaných koľají.

Dôležitejšie než vyupratovaný byt je oddych. Pracovné povinnosti a do toho zvýšená potreba dieťaťa po matkinej blízkosti vo voľnom čase menia priority a nemá zmysel snažiť sa stihnúť všetko. Naopak, treba si užiť chvíle s dieťaťom, jesť kvalitné potraviny a relaxovať, kedykoľvek to je možné.

Ak to inak nejde, pomôže aj odsávanie

„Mala som šesť litrov odsatého mlieka v mrazničke, okrem mlieka vo fľaštičkách v nej prakticky nebolo nič iné,“ spomínala pre ahojmama.sk na prvý rok svojej staršej dcérky Slovenka Anna Dayer Jankechová, ktorá robí vo Švajčiarsku primárku. Materská tam totiž trvá 16 týždňov, a dojčiacim ženám 20. Anna teda musela nastúpiť po piatich mesiacoch do práce a denne dochádzala sto kilometrov na kliniku, a potom sto naspäť. Napriek tomu si však dojčenie „vybojovala“ aj popri zamestnaní. V jej prípade však bola nevyhnutná odsávačka, keďže dieťa jej do nemocnice nebolo možné nosiť. Dcéru dojčila potom doma, keď sa dalo. V jej zamestnaní, ale vlastne aj celkovo v krajine, však pochopenie pre dojčenie príliš necítila. Keď napríklad odmietla ísť na školenie do Hamburgu s odôvodnením, že dojčí svoju polročnú dcéru, kolegovia podľa jej slov len „krútili nechápavo hlavou“.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >