Zmena: po pozitívnom samoteste žiaka ide hneď do karantény celá trieda, nečaká sa

Gabriela Bachárová, 1. decembra 2021 o 04:00

Doteraz sa s karanténou čakalo na potvrdzujúci PCR test alebo na antigénový test z mobilného odberového miesta, avšak podľa nových pravidiel ide trieda zo školy preč už vo chvíli, keď učitelia dostanú informáciu o pozitívnom domácom samoteste niektorého zo svojich žiakov.

Do karantény deti pôjdu hneď, ako ich spolužiak bude mať pozitívny samotest.

Foto: shutterstock.com

Aktualizovaný školský semafor hovorí jednoznačne: „Žiaci z triedy, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu počas obdobia 2 dní pred jeho testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov, idú do karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia).“

Čo je úzky kontakt, vyhodnotí hygiena, zvyčajne posiela do karanténu celú triedu. Pod úzkym kontaktom sa podľa školského semaforu konkrétne myslia tieto situácie:
- osoby boli v priamom fyzickom kontakte
- vo vzdialenosti menšej ako dva metre dlhšie ako 15 minút
- v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 15 minút
- cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 15 minút
- nemali prekryté horné dýchacie cesty a osoba pozitívna na ochorenie kašľala alebo inak šírila infekčné výlučky

Ak má žiak pozitívny domáci samotest, zostáva doma, do školy už nesmie. Rodič by mal kontaktovať pediatra svojho dieťaťa, ten stanoví ďalší postup a spôsob liečby. Rodič dieťaťa sa prostredníctvom webovej stránky www.korona.gov.sk prihlási na PCR testovanie, ktoré pozitívny samotest potvrdí alebo vyvráti. Na test potom pôjdu i spolužiaci školáka.

Karanténa v súčasnosti trvá desať dní. Možno ju však ukončiť po siedmich dňoch, ak výsledok PCR testu urobený najskôr v piaty deň karantény je negatívny.

Ak rodičia prejavia záujem, môže žiak zo školy dostať päť testov na domáce testovanie. Žiakovi sa použitie domácich testov odporúča v pondelok a vo štvrtok predtým, ako odíde do školy. Rodičia majú pritom povinnosť o pozitívnom výsledku školu hneď informovať a to spôsobom, aký si škola určí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >