Žiadnu paniku, toto všetko je u bábätiek i podľa lekárov normálne

Patricia Poprocká, 24. februára 2020 o 04:51

Vyzerá ako starec? Má modré konce nožičiek alebo opuchnuté oči? Zachovajte pokoj, to všetko a ešte mnoho iných vecí je u bábätka krátko po narodení úplne normálne.

Bábätko sa potrebuje na tunajší svet adaptovať, čo si žiada určitý čas.

Foto: simplemost.com

Pre novorodencov sú typické aj mnohé ďalšie znaky, ktoré by nás za iných okolností znepokojovali. Zrodenie človeka je však zázrak, kde platia vlastné pravidlá a aj to „nenormálne“ je normálne. Okrem toho, bábätko sa na svet mimo maternice musí adaptovať a všetko si žiada svoj čas.

Čo všetko je pre bábätká normálne, vysvetľuje MUDr. Michal Holáň v knihe Tehotenstvo v obrazoch.

Opuch očí alebo spojivkové krvácanie

Krvácanie sa objavuje najmä po ťažšom pôrode, časom však ustúpi, rovnako ako opuch očí. Liečbu netreba, stačí matkina blízkosť a dojčenie.

Modrasté konce končatín

Znepokojovať sa netreba, bábätku nie je zima, ani mu končatiny neodumierajú. „Srdcovocievna sústava začína po narodení fungovať v inom systéme ako vnútri maternice a na dokonalé fungovanie vyžaduje istý čas,“ vysvetľuje MUDr. Michal Holáň.

V prvý deň nemočí

Tiež je to v poriadku. Bábätko prvý raz močí zvyčajne 24 až 36 hodinách po narodení.

Tmavá stolica

Pre sfarbenie, ktoré môže byť až zelenkavé, sa volá aj smolka a väčšina mamičiek od personálu v pôrodnici vie, že je to normálne. Ako dieťa začína piť materské mlieko, postupne sa vyčistí a nadobúda svetlohnedú farbu.

Chĺpky, maz či vyrážky na koži

Chĺpky a maz sú pozostatkami života v maternici, ktoré pokožku chránili v plodovej vode. Netreba s tým robiť nič, dokonca sčasti môžu plniť ochrannú funkciu ešte aj po narodení. Neodstraňujte ani mázok, zotrie sa postupne i sám. Chĺpky zmiznú do dvoch týždňov.

Bábätká môžu mať tiež na pokožke takzvané novorodenecké akné, aj tu mu doprajte čas, dá sa to samé do poriadku. Posledným častým defektom na koži je novorodenecká žihľavka, ktorá je podľa Michala Holáňa následkom kontaktu s novým prostredím alebo hormonálnych zmien matky, liečbu nevyžadujú.

Strata hmotnosti

Po narodení schudne takmer každé dieťa, do 10 percent je to normálne. Zdravotníci to vysvetľujú ako stratu vody, ktorú má bábätko viazanú v tele s tým, že do 10 dní by malo mať bábätko svoju pôrodnú hmotnosť. Ak dieťa chudne viac, podľa MUDr. Holáňa „dojčenie nie je dostatočné a treba dodať živiny iným spôsobom“. Materské mlieko je však neporovnateľné s umelým, preto by pri nedostatočnom priberaní mala rada skôr znieť: venujte pozornosť tomu, či sa bábätko správne prisáva, či vypije dosť mlieka. Napovie vám i spokojnosť bábätka. Ak býva často plačlivé a nepriberá, je namieste obrátiť sa na niektorú z laktačných poradkýň, s ktorou preberiete možnosti, ako dojčenie vylepšiť. Ak býva pokojné, dojčí sa bez problémov a nemá žiadne zdravotné problémy, môže byť pomalšie priberanie len dôsledkom iného metabolizmu. Pamätajte, že tabuľky sú jedna vec, pri novorodencoch zatiaľ väčšinou narobili viac škody ako úžitku, práve preto, že neprihliadajú na individualitu každého jedinca. Každé bábätko je iné, ako aj každý dospelý je iný.

Nepravidelný tvar hlavy

Nie je to abnormalita. Je spôsobený väčšinou uložením dieťaťa v maternici a jeho prechodom pôrodnými cestami. Niektoré bábätká majú aj väčšiu fontanelu, tá sa postupne zmenšuje, u každého inak, uzatvoriť by sa mala približne do roka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >