Zdráhate sa dojčiť na verejnosti?„Ľudia na váš prsník o pár minút zabudnú, ale vaše dieťa si zapamätá,“ odkazuje Daniela

Patricia Poprocká, 28. júna 2022 o 04:28

Je vám hlúpe dojčiť, keď ste niekde vonku medzi cudzími ľuďmi? Aj napriek opakovaným potvrdeniam, že je to úplne normálna vec, obyčajná forma starostlivosti o dieťa, sa mnohé ženy cítia nesvoje.

No a?

Foto: shutterstock.com

„Sprvu som s tým problém mala a bez manžela som vonku vlastne ani nechodila. Bolo mi nepríjemné odhaľovať hrudník, mala som pocit, že mi každý hľadí len na prsia. Ak si syn vypýtal dojčenie, veľmi ma upokojovalo, že manžel sedí vedľa mňa a vytvára akúsi záštitu pred okolím. Keď sa ale narodil druhý syn, bolo mi to už akosi jedno. Dojčila som ho na detskom divadelnom predstavení, na lyžiarskom svahu, na plavárni, dokonca i na pohrebe... Bola to často len chvíľka, kým sa upokojí a zaspí a neviem, asi som mala šťastie na tolerantných ľudí. S nepríjemnými poznámkami som sa nestretla. Nanajvýš tak od rodiny, že či synovi v troch rokoch ešte chutí...,“ spomína Jarka na svoje prvé roky materstva.

Najčastejšími zábranami, ktoré ženy pri dojčení medzi ľuďmi pociťujú, je, podobne ako v Jarkinom prípade skutočnosť, že odhaľujú prsia a potom odmietavý postoj okolia. Nemiestne poznámky dokážu citlivejšie povahy naozaj zraniť, o to horšie je, ak sa k tomu pridajú aj „autority“. Známe sú prípady, keď ženám zakazovali dojčiť v banke, reštaurácii, pri bazéne alebo pri turistickej prehliadke kostola.

Dokonca aj prieskumy ukázali, že podpora okolia a akceptácia dojčenia je významným faktorom podmieňujúcim úspešné a dlhodobé dojčenie. Ženy, ktoré sa jej nedočkajú, to majú ťažké a nie každá si dokáže obhájiť svoje predsavzatie dojčiť podľa potrieb bábätka tak, aby ju to neobmedzovalo v aktivitách. „No a čo! Chcem a budem.“

Pre mamičky, ktoré nemajú vytvorené silné zázemie, sú tu podporné skupiny dojčenia či fóra na sociálnych sieťach. Silný odkaz všetkým matkám nedávno napísala Daniela, a to pre združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA. „Čo je viac – vaše dieťa alebo neznámi okoloidúci, ktorí sa vám premelú v živote pár minút?“ pýta sa v súvislosti s obavami dojčiť pred neznámymi ľuďmi. Tu je:

„Už som dojčila na toľkých rôznych miestach a pred toľkými rôznymi ľuďmi, že už to fakt neriešim. Viete, koľko z tých ľudí, čo ma videlo s kúskom nahého prsníka dojčiť, som ešte potom niekedy stretla? Netuším, neviem ani kto to bol, ani či sa pozerali, či niečo videli, či nie, či ma potom doma ohovárali alebo sa pohoršovali. Netuším, sú to cudzí ľudia, čo sa mi premleli pár minút v živote – ako neznámy človek, ktorý sedí vedľa vás v autobuse, pozoruje vás, potom vystúpi a už sa nikdy neuvidíte. Tí ľudia na moje prsia aj zabudli (prinajlepšom ma videli nejaké matky či budúce matky a vidia, že sa dojčí aj mimo domu). Ale vaše dieťa je to, ktoré je s vami a to, ktoré nezabudne, že ste ho dojčili vtedy, keď vás potrebovalo alebo je to vaše dieťa, ktoré je nešťastné, že ste mu odmietli dojčenie kvôli nejakým cudzím okoloidúcim. Vaše dieťa bude s vami po celý váš život, ono by malo byť prvoradé.“

Niet čo dodať, stačí si na to spomenúť kedykoľvek vonku. Smelo do toho!

Päť bodov, ako zvládnuť nepríjemné pocity z dojčenia medzi ľuďmi

1. Myslite na dieťa, nie na neznámych ľudí. Presne ako vraví Daniela, tí na vás o pár minút zabudnú, ale to, čo dojčením dávate dieťaťu, je na celý život. Rovnako ak mu dojčenie odopierate.
2. Skúste dojčenie doma pred zrkadlom. Tak najlepšie uvidíte, či sú vaše obavy z príliš odhalenej hrude opodstatnené alebo nie, a koľko z prsníka vlastne naozaj vidno.
3. Voľte správne oblečenie. V ponuke je veľa rôznych tričiek, špeciálne upravených na dojčenie.
4 Naučte sa dojčiť v šatke alebo nosiči. V takom prípade môžete dojčiť i za pochodu a naozaj nič nevidieť.
5. Skúste troška plánovať, aj keď to nie vždy ide, zvlášť pri dojčení. Dieťa môžete nadojčiť napríklad ešte v aute, prípadne si už vopred vyhliadnite miestečko, kde sa budete cítiť pohodlne.

Častá rada - prikrývanie seba, resp. bábätka počas dojčenia plienkou sa neodporúča, nie je to komfortné pre dieťa.


ANKETA:

Mali ste zábrany dojčiť medzi ľuďmi?

28,1%



9,6%



9,6%



42,1%



0,9%



0,9%



8,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >