Zblíži súrodencov, zlepší náladu. Skúste s deťmi večer túto jednoduchú hru

Patricia Poprocká, 27. októbra 2021 o 05:03

Máte občas pocit, že v hektike dní a záplave negatívnych správ zabúdame byť k sebe jednoducho milí? Niekedy stačí naozaj málo, aby sme si preladili myseľ a dokázali si uvedomiť, ako dobre sa vlastne máme. Pomôcť môže aj táto hra, na ktorú nepotrebujete vôbec nič.

Komu by som za čo poďakoval? Vhodná téma napríklad k spoločnej rodinnej večeri.

Foto: shutterstock

Jednoducho sa pri spoločnej večeri alebo len tak v debate pred spaním navzájom medzi sebou v rodine opýtajte: „Komu a za čo by som dnes poďakoval?“ Hľadanie odpovede na túto otázku prestaví myseľ i celkový dojem z prežitého dňa, nech sa zdal akokoľvek náročný. Začneme sa zamýšľať nad tým pekným, čo nás počas dňa stretlo, a v blízkych ľuďoch budeme hľadať tie lepšie stránky.

Pýtať sa môžete najprv na členov rodiny, prípadne to potom rozšíriť aj na ďalších ľudí, s ktorými ste sa počas dňa stretli. Záleží to od času, ktorý máte, celkovej nálady i toho, čo všetko ste počas dňa zažili. Čím viac pozitív o každom nájdete, tým lepšie.

Zvlášť dobrá je táto hra na zlepšenie vzťahov medzi súrodencami. Detské hádky sú v mnohých domácnostiach pomerne časté, ak však dieťa bude v rámci hry (a hry deti milujú) vyzvané, aby povedalo, za čo by sa súrodencovi poďakovalo, začne pátrať po jeho lepších stránkach. Sústredí sa viac na príjemnejšie zážitky než na to, čo ho počas dňa nahnevalo. A rovnako sa zameria aj na to, čo dobré dnes pre koho spravilo ono, kto by mohol poďakovať jemu.

Hra „Komu a za čo by som dnes poďakoval?“ je podobná metóda, akú odporúčajú aj psychológovia v rámci terapie na získanie pozitívneho prístupu k životu. Kým oni radia, aby si človek na konci každého dňa spísal niekoľko (aspoň tri či päť) pozitívnych vecí, táto je osobnejšia a viac zameraná aj na medziľudské vzťahy. Efekt je ale v oboch prípadoch rovnaký – človek sa začne zameriavať viac na každodenné pozitíva než negatíva, s ktorými sa stretol, čo mu vylepší celkové vnímanie sveta a ľudí okolo neho. Jednoducho vyskúšajte!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >