Zázračné bielidlo vraj vylieči ekzém aj rakovinu. Ľudia stále veria šarlatánom

Gabriela Bachárová, 21. novembra 2019 o 06:00

Všetky choroby sveta vyliečia doplnky stravy s obsahom chemickej látky, ktorá je základom na výrobu textilného bielidla či dezinfekcie do bazénov. Žiaľ, rodičia neváhajú dávať ich aj svojim deťom.

Fľaštičky s chloritanom sodným.

Foto: Úrad verejného zdravotníctva

Veľa ľudí dnes neverí lekárom. Liečba, ktorú ponúkajú, nie vždy zaberie, a tak sa stále viac chorých obracia na alternatívne metódy. V poslednej dobe si veľkú popularitu získalo užívanie roztokov, ktoré sa predávajú pod označením MMS, CDS či CDS2.

Rakovina, cukrovka, roztrúsená skleróza, borelióza, alergie, ekzémy, bakteriálne a vírusové ochorenia. S týmito chorobami a vlastne aj so všetkými ostatnými, samozrejme aj s autizmom, si zázračný všeliek poradí.

MMS (Miracle Mineral Solution, v preklade Zázračné minerálne riešenie) je roztok chloritanu sodného najčastejšie zmiešaného s kyselinou citrónovou. CDS (Chloride Dioxine Solution, možno preložiť ako Riešenie v podobe oxidu chloričitého), prípadne jeho novšia verzia známa pod názvom CDS2 zasa predstavujú roztok oxidu chloričitého.

CDS a CDS2 sú novšie postupy, ktoré síce vychádzajú z MMS, ale majú slabšie „účinky“, teda ich negatívne pôsobenie na organizmus nebude tak drastické ako v prípade prípravku MMS. V skutočnosti ide v prípade všetkých prípravkov o roztok oxidu chloričitého vo vode, rozdiel je len v spôsobe prípravy a obsahu vedľajších zlúčenín.

Chemikálie možno kúpiť cez internet alebo sa dajú vyrobiť aj svojpomocne, doma. Lekári pritom upozorňujú, že nejde o žiadnu zázračnú medicínu, ale jed, žieravinu, hoci zriedenú, ktorá môže vážne poškodiť ľudské zdravie. Oxid chloričitý sa podľa legislatívy nesmie pridávať do žiadnych výživových doplnkov.

Šarlatáni prípravok za drahé peniaze ponúkajú vo forme liekov, roztokov na pitie a potieranie či do kúpeľa, môžu sa dokonca aj vdychovať. Ak si nimi „vybielite“ a „vydezinfikujete“ organizmus, ochorenia zmiznú... Aké jednoduché.

Uvedené „doplnky stravy“ však v skutočnosti majú dráždivé a toxické účinky a môžu spôsobiť rozvrat vnútorného prostredia. Niekto si to odnesie len nevoľnosťou, iný musí byť hospitalizovaný v nemocnici a hrozí až úmrtie. Užívanie MMS či CDS/CDS2 môže poleptať sliznice, tráviaci či dýchací trakt, spôsobiť pretrhnutie pažeráka či žalúdku, viesť k zlyhaniu obličiek a pečene.

Slovenský Úrad verejného zdravotníctva už pred časom upozornil na škodlivosť používania prípravku MMS a odporučil tým, ktorí ho majú doma, aby ho prestali brať. Úrady o jeho prítomnosti na slovenskom trhu nedostali žiadnu informáciu, hoci to bolo povinnosťou výrobcu.

Aj na Slovensku boli prípady poškodenia zdravia v dôsledku používania týchto chemikálií.


Úrad verejného zdravotníctva v tejto súvislosti poukázal na rozhodnutie americkej agentúry Food and Drud Administration (FDA), ktorá už pred deviatimi rokmi varovala pred vážnymi zdravotnými následkami, ktoré môže užívanie tejto chemikálie mať.

„V predmetnom stanovisku sa uvádza, že FDA dostala niekoľko podnetov od spotrebiteľov o poškodení zdravia v dôsledku použitia predmetného výrobku, vrátane nevoľnosti, vracania a život ohrozujúceho poklesu krvi v dôsledku dehydratácie,“ píše v stanovisku Úrad verejného zdravotníctva.

Ako ďalej upozornil Úrad verejného zdravotníctva, chloritan sodný zmiešaný s kyselinou citrónovou uvolňuje pod dobu dvanástich hodín isté množstvo chlórdioxidu, ktorý podľa toxikologického hodnotenia americkej Environmental Protection Agency spôsobuje u nenarodených detí poruchy vývoja nervovej sústavy a nie je možné vylúčiť ani toxický vplyv na gény.

Namiesto vitamínového sirupu lyžička jedu…

Slovenské Národné toxikologické informačné centrum dostalo už viacero podnetov, že zázračný liek MMS spôsobil ich používateľom nemalé zdravotné problémy. Napríklad rodičia podali osemmesačnému dieťaťu namiesto multivitamínového sirupu jednu čajovú lyžičku MMS. „Dieťa bolo plačtivé, opakovane vracalo, bolo dehydrované,“ napísala v časopise Lekárnik farmaceutka Blažena Cagáňová z toxikologického centra.

Ďalším nahláseným prípadom bol 28-ročný muž, ktorý si prípravok objednal, aby sa zbavil prekyselenia organizmu. „Prípravok mu odporučil liečiteľ, podľa ktorého príčinou všetkých pacientových zdravotných ťažkostí bol prekyselený organizmus. Pacient mal bolesti žalúdka, methemoglobinémiu (stav, kedy červené krvinky nie sú schopné prenášať kyslík v dôsledku zvýšenej hladiny methemoglobínu - pozn. red.), zlyhávanie obličiek s anúriou (zástava tvorby moču),“ popísala odborníčka. Vo svete sa už objavil aj prípad úmrtia, keď žena zomrela 12 hodín po použití MMS. Prípravok chcela použiť ako prevenciu malárie...

Dlhodobé, asi päťročné užívanie podomácky vyrobeného bielidla stálo možno pred pár rokmi i život Slováka. Jeho príbuzní vyjadrili presvedčenie, že za jeho úmrtím stojí práve „zázračný všeliek“.

Nemôže to fungovať

Na Slovensku sa problematike MMS a CDS venoval aj web Lovcišarlatánov.sk, ktorý je zameraný na odhaľovanie podvodníckych liečiteľských praktík. Doktor Maroš Rudnay v ňom popisuje, prečo to jednoducho nemôže fungovať.

„Svet rozprávok o tom, ako vlastne to MMS funguje, je bohatý. Keďže ide o zlúčeninu chlóru, najjednoduchšie je použiť analógiu so Savom, ktoré je rovnako na báze chlóru a je to veľmi dobrý dezinfekčný prostriedok. Aj malé deti vedia, že voda na kúpalisku je chlórovaná, aby sa bazén nepremenil na žumpu,“ popisuje Maroš Rudnay.

„Zmiešanie chloritanu sodného s kyselinou spustí chemickú reakciu, ktorej výsledkom je uvoľňovanie plynu – oxidu chloričitého, ktorý má spomínané dezinfekčné účinky. Z tohto pohľadu by sme teda mohli uvažovať, či MMS takto (dezinfekčne – pozn. red.) nemôže fungovať. Môže?“ pýta sa a hneď aj odpovedá, že to samozrejme nie je možné.

Bolo preukázané, že MMS a CDS fungujú? Nie. Zakladateľ tejto pochybnej liečby testovanie odmieta.


Doktor si pomáha prirovnaním, že ľudské telo nie je záchodová misa, ktorú možno len tak „vyliečiť“ Savom: „Medzi antimikrobiálnym liekom, napríklad antibiotikom, a dezinfekčným prostriedkom je podstatný rozdiel. Dezinfekciu aplikujeme na to miesto, kde má pôsobiť – napríklad potierame pacientovo telo v mieste, kde bude operačná rana, aby sme odstránili kontaminujúce baktérie z povrchu. Antibiotikum, teda liek na vnútorné použitie, sa musí najprv vstrebať, následne krvou rozniesť po tele a následne sa dostať do miesta pôsobenia. Takže, podstatná otázka: bolo preukázané, že MMS sa zo žalúdka, respektíve tráviacej trubice vstrebáva v dostatočnej koncentrácii a že je schopné sa distribuovať do miest, kde má pôsobiť v dostatočnej koncentrácii a že tu aj pôsobí ? Odpoveď je jasná a podstatná – nie.“

MMS a GDS majú liečiť snáď úplne všetko, lenže nie všetky choroby spôsobujú mikroorganizmy, ktoré možno jednoducho vydezinfikovať. Šarlatáni si pomáhajú známou teóriou, že za mnoho, aj vážnych chorôb, môžu parazity. A ak ich z tela vyženieme pomocou MMS a CDS, potom aj choroba zmizne...

„Tu sa dostáva k slovu ďalší častý jav na poli šarlatánskom – prelínanie sa nezmyslov. A tak, keď žiaden pôvodca choroby nie je, tak si ho jednoducho vymyslíme. Internet, a predovšetkým fóra MMS užívateľov, sú plné vyjadrení o parazitoch, ktorí z pacientov vychádzajú po užívaní MMS,“ uvádza Miloš Rudnay s tým, že aj on sám sa stretol s prípadom, kedy užitie MMS spôsobilo pacientke trojdňový pobyt na metabolickej jednotke intenzívnej starostlivosti.

Niekto, kto sa vyliečil?

Zaujímavé je, že vo facebookových skupinách, kde sa združujú priaznivci tejto „alternatívnej liečby“, sa len málokedy dočítate o niekom, komu MMS či CDS skutočne pomohli. Skôr sa dozviete, ako veľmi ľudia po ich požití zvracali a neboli im dobre. Ostatní diskutujúci ich povzbudzujú, aby neprestávali, že efekt sa určite dostaví. Ak sa popisuje prípad úspešnej liečby, vždy je to príbuzný či kamarát komentujúceho, takmer nikdy však nikto konkrétny. Pôsobí to tak, že prípravky na sieti propagujú najatí ľudia, ktorí majú ostatných presvedčiť, že ide o naozaj zázračný všeliek.

Vedecká účinnosť oxidu chloričitého nebola nikdy dokázaná, dokonca zakladateľ tohto pochybného spôsobu liečenia, Američan Jim Humble tvrdí, že na niečo také nemá peniaze ani čas. Namiesto toho chce rovno a bez zbytočných vedeckých prekážok pomáhať ľudom. „Na to jednoducho nemáme prostriedky a ani sa nepokúšame lekárom čokoľvek dokazovať,“ nechal sa počuť.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarMerlinthewizard 21. novembra 2019 o 22:43

    Vyzera že autor článku o danej tematike veľa nevie. Solution v skratke MMS v preklade neznamena riešenie ale roztok. Zakladateľ odmieta testovanie? O tom silne pochybujem. Testovanie odmietajú ti ktorí vedia že na tom sa nedá zarobiť a preto na žiadne klinické skúšky ohľadom alternatívnych terapii nikto nechce dať peniaze.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMatesss 22. novembra 2019 o 07:30

    Pani zlatá, píšete nezmysly aj s p. Marošom (Milošom) Rudnayom. Zjavne neviete o čo ide ale vyjadrujete sa akoby ste to boli práve vy, kto je nositeľom pravdy. Tento článok je zavádzajúci, ba až klamlivý. Hneď v úvode uvádzate, že sa jedná o roztok chloritanu sodného, nejedná, jedná sa o plyn, oxid chloričitý uskladnený, kvôli jeho veľkej prchavosti v destilovanej vode. O dezinfekčných účinkoch oxidu chloričitého existuje niekoľko štúdií aj pán Doktor, keby pracoval v nemocnici, tak sa s ním musí stretnúť a netrepal by, že to neúčinkuje. Holt, peniaze farma firiem mu nesmrdia ani tak ako savo. Porovnávanie so Savom, to je také lovecko šarlatánske, a absolútne scestné, savo je chlornan sodný, žieravina a CDS a jej odnože sú oxid chloričitý. Zaujímavé je, že pri save udáva výrobca, že na dezinfekciu pitnej vody. To by som nerobil. Rozdiely by vám vysvetlil hociktorý chemik. Oxid chloričitý užívaný v terapeutickej dávke nikdy nikoho nezabil, používajú ho napr. aj v mäsokombináte Mecom na konzervovanie spišských párkov, asi kvôli tej listerióze, čo sa tam vyskytuje alebo možno len pre istotu, neviem, každopádne, keď otvoríte balík spišských párkov, tak ho môžete cítiť. Daná zlúčenina ešte nikdy nikomu neublížila ani pri prekročení dávkovania, čo sa o liekoch nedá povedať. Ja používam CDS 6 rokov, vďaka detoxu pred počatím sme počali zdravé dieťa, úžívam to vždy, keď na mňa niečo lezie a to je otázka hodín kedy sa človeku uľaví, či už od respiračných alebo zažívacích ťažkostí. Neužívam žiadne lieky od kedy poznám CDS. Princíp pôsobenia je asi taký, že daná látka je oxidant a vnáša kyslík do buniek. Pre krátkosť času, takéto vysvetlenie užívateľa. Ja používam čistý 99,99% oxid chloričitý, ktorý sa získava elektrolýzou cez platinovú platňu, štandardne sa používa vyrobený reakciou chloritanu sodného s hydrogén síranom sodným. To je dosť rozdiel v porovnaní s tým čo uvádzate v článku. Bolo by dobré a objektívne, aby ste uviedli veci na správnu mieru.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMika200 22. novembra 2019 o 10:16

    Ja mám taktiež vlastné skúsenosti s používaním MMS aktivovaného kyselinou chlorovodíkovou. Používam ho ja a celá moja rodina už niekoľko rokov (5). Skúsenosti pri dodržaní pravidiel používania sú fantastické, funguje presne tak ako hovorí pán Humble. Treba si o používaní čo najviac prečítať, najlepšie z kníh, a vyskúšať. Za svoje zdravie je zodpovedný každý sám.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >